Zprávy

Sportovní průmysl v Číně je na vzestupu

V Číně se stala velkým problémem nadváha. Podle studie Fitness Industry in China jsou však velice podporovány všechny fitness aktivity a možnosti sportovního vyžití. Ze situace mohou profitovat i mezinárodní sportovní firmy, které vstupují na čínský trh. Nadváha se hodně týká také dětí, vzrostl rovněž počet diabetiků. Cukrovku má téměř 100 miliónů lidí. Vývoj souvisí s růstem životní úrovně a vlivem západní kultury, která s sebou přináší také nezdravé jídelní návyky. Rovněž dlouholetá politika jednoho dítěte by mohla být příčinou „dobře krmených“ dětí.

Vláda reagovala na tuto situaci vydáním průvodce zdravého životního stylu a chce Číňanům představit sport, fitness a hubnutí. Lidé by měli být sportovně aktivní alespoň třikrát týdně. Součástí vládních opatření je také snížená regulace trhu a zvýšení soukromých investic. Cílem je zrychlení vývoje ve sportovním průmyslu a konzumu sportovního zboží. Došlo k daňovému zvýhodnění u některých sportovních firem, v jednání je rovněž snížení DPH u sportovního zboží. Stát se zasazuje o výstavbu rehabilitačních a fitness center. Každá nová čtvrť by měla disponovat příslušným množstvím takovýchto zařízení. V zemi funguje asi 5 tisíc fitness klubů, jejichž členy je asi 1,5 milionu lidí a počet obojího se stále zvyšuje. Příklon ke zdravějšímu životnímu stylu je znát hlavně ve větších městech.

Sportovní průmysl v Číně se dosud zaměřoval hlavně na výrobu, 60% celkového množství vyrobeného sportovního zboží pochází z čínských továren. Například jen v Xiamenu patří 80 firmám přes 500 továren. Podle předpokladů by měl sportovní průmysl v Číně vygenerovat za 10 let v přepočtu 813 mld. dolarů.