Zprávy

Sportovní sponzoring je v Rakousku miliardový byznys

18. dubna 2019

Hodnota sponzoringu v rakouském sportu překonala poprvé v historii miliardovou hranici. O nejvyšší částky se postaralo závodní lyžování, fotbal a Formule 1. K úspěchu sponzorů a podpoře těchto marketingových aktivit přispívá kromě samotného výkonu sportovce také zájem médií. To, že tato suma rostla meziročně jen o 1%, přičítají odborníci neúčasti Rakouska na fotbalovém mistrovství světa.

Hrubá reklamní hodnota je výrazem pro spojení sportovního výkonu a reklamní hodnoty pro sponzory, není to suma, kterou sponzoři vydají, či sportovci dostanou. Přepočítává se skrze tarify pro televizní a tiskovou reklamu spojené s hodnotou, kterou představuje viditelnost při přenosech a velikost loga sponzora na helmě, dresu nebo LED banneru.

Nejdůležitější komunikační prostředek je pro sponzoring televize s reklamní hodnotou 690 milionů eur, což odpovídá 69% celkové částky. Druhým nejdůležitějším kanálem zůstává reklama v tiskové podobě, jejíž hodnota je vyčíslena na 263 milionů eur (podíl 26%). Online média mají na celkové sumě podíl 5% vyčíslený 50 miliony eur. 

Z jednotlivých disciplín připadá nejvyšší podíl sponzoringových prostředků na závodní lyžování -podíl 37,3% z celkové reklamní hodnoty. Fotbal dostává 26,1%, motoristický sport (hlavně závody Formule 1) 10,2%.