Zprávy

Sportovní sponzoring v roce 2020

11. února 2020

Podle Světového centra pro průzkum reklamy WARC se letos sportovní sponzoring dočká největšího růstu za posledních deset let. Centrum předpovídá, že celkové investice porostou meziročně o 5 % až na 48,4 miliardy dolarů, vloni činil tento údaj 46,1 miliardy dolarů.

O růst se postarají hlavně letošní tokijské olympijské hry, kde se očekává, že přinesou reklamní příjmy 5,94 miliardy dolarů, což je dvojnásobek oproti posledním olympijským hrám v roce 2016 v Riu. Organizátoři již potvrdili, že 3 miliardy dolarů dostanou od svých sponzorů, zbytek přijde skrze partnery Olympijského výboru.

Nejcennějším trhem pro sportovní marketing je znovu Severní Amerika, kde se hodnoty sportovního sponzoringu mají v letošním roce pohybovat kolem částky 18,8 miliardy dolarů. USA se na tomto objemu podílí 82,5 %, jen jejich tři hlavní sportovní ligy NFL, MLB a NBA dostanou podle expertů 3,97 miliardy dolarů.

Evropský trh poroste o 5 % na 12,9 miliardy dolarů. Celých 38 % sponzorských peněz se rekrutuje z oblasti fotbalu. Asijský trh poroste také o 5 % na 11,6 miliardy dolarů.

Podle WARC je nejvíce rostoucím trhem e-sportová oblast, která dosáhne objemu 795 milionů dolarů, což ale znamená růst o téměř čtvrtinu oproti loňskému roku.