Zprávy

Studie Mastercard: Ragby je sport budoucnosti

28. října 2023

Mistrovství světa v ragby je v plném proudu a společnost Mastercard u této příležitosti zveřejňuje unikátní studii Future of Rugby, která vznikla v červenci a srpnu 2023. Z ní mimo jiné vyplývá, že tento sport s dvousetletou historií má řadu předpokladů pro další globální růst. Celosvětově má ragby víc než půl miliardovou armádu fanoušků, která se v době mistrovství světa rozroste o další takřka pětinu. Není divu, když podle dvou třetin příznivců jde o vzrušující sport, jak vyplývá ze studie, kterou Mastercard zpracoval spolu s britskou University of Bath. Podle zjištění studie dojde jen do roku 2025 k desetiprocentnímu nárůstu počtu fanoušků a příznivců tohoto sportu na celém světě, přičemž v letošním roce díky mistrovství světa vzroste zapojení veřejnosti o 17 procent. 

Ragby je sport, který podporuje inkluzi, zdraví, vzdělávání, pozitivní zážitky fanoušků a udržitelnost.

Inkluze: Podle zprávy bude mít všech deset nejsilnějších ragbyových zemí do roku 2027 soutěže na národní úrovni zaměřené na účast osob s postižením. Počty hráček ragby jsou rovněž na rekordních úrovních: v současnosti registruje mezinárodní ragbyová federace po celém světě celkem 2,7 milionu hráček, což oproti roku 2017 znamená nárůst o 28 procent. Nárůsty počtů aktivních účastníků jsou patrné i v ragby vozíčkářů, které se necelých 50 let po svém vzniku hraje již ve čtyřech desítkách zemí.

Zdraví: Hráčské asociace a dobročinné organizace spojené s ragby stojí v popředí propagace duševního zdraví, především mezi muži. Na příkladu ragby a ragbistů propagují péči o fyzické u mentální zdraví. Ragby se nyní považuje za bezpečnější sport, než jak tomu bylo ještě v roce 2021. Mezi fanoušky v zemích, kde ragby roste na popularitě, je nyní o 10 procent více těch, kteří věří, že se bezpečnost ragby zlepšuje.

Vzdělávání: Po celém světě slouží ragby jako hybná síla zvyšování kvality vzdělání a přístupu k lepším možnostem, zejména pro mladé generace. Zpráva uvádí, že je potřeba ještě více podporovat malé projekty, které již vykazují výsledky. Mezi úspěšné projekty patří například UmRio v Brazílii nebo ragbyová akademie VUSA v Jihoafrické republice.

Prožitky fanoušků: Výsledkem úsilí mezinárodní federace World Rugby o posilování obliby ragby mezi fanoušky je nárůst zájmu o tento sport v zemích, kde dosud ragby nemělo tradici, o 32 procent. Dvě třetiny dotazovaných považují ragby za vzrušující. Zpráva dále předkládá možnosti, jak přitažlivost ragby mezi fanoušky ještě zvýšit, například živými analýzami přímo na stadionu, pomocí virtuální reality nebo hologramů hráčů.

Udržitelnost: Ragby může sehrávat pozitivní roli i v reakci na klimatickou změnu. Mezinárodní ragbyová federace byla jednou z prvních mezinárodních sportovních federací, které se připojily k programu OSN Sports for Climate Action Framework. Federace kromě toho spustila vlastní plán udržitelnosti, World Rugby Environmental Sustainability Plan 2030. Na základě provedených výzkumů zpráva uvádí, že se do roku 2027 mezi signatáře programu OSN zařadí plná polovina elitních ragbyových klubů po celém světě, každý s vlastními ambiciózními závazky na ochranu klimatu.

Mastercard v rámci studie představil Patnáctku budoucnosti, tým sportovních průkopníků, kteří promění tvář světového ragby. Patří k nim Zintle Mpupha, hvězda ženského ragby a držitelka rekordu v počtu položených pětek v jihoafrickém ženském národním týmu Springbok Women, Maia Marshall-Amai, jediná žena v národním týmu Nového Zélandu v ragby vozíčkářů Wheel Blacks nebo Jérémy Clamy, první profesionální hráč ragby ve Francii, jenž veřejně promluvil o své homosexuální orientaci.

Mezinárodní ragbyová federace World Rugby eviduje osm milionů hráčů organizovaných ve 133 členských národních federacích v rámci šesti regionálních asociací a více než 500 milionů fanoušků. Desátý ročník světového šampionátu v ragby se koná od 8. září do 28. října 2023 ve Francii. Turnaje se zúčastní dvacet zemí rozdělených do čtyř skupin po pěti zástupcích, Česká republika se na šampionát neprobojovala.