Zprávy

Studie o sportovním trhu v roce 2017

9. října 2017

Veletrhy ISPO a společnost Konzept & Markt uskutečnily studii pro výzkum trhu se sportovním zbožím v německy mluvících zemích. Cílem bylo zjistit, jak zákazníci přemýšlejí, jak nakupují a co si o jednotlivých značkách myslí. Ze studie s názvem ISPO Sports Evolution Report například vyplynulo, že kamenný obchod stále zůstává tím hlavním, co určuje trh se sportovním zbožím. Ne všechny informace se dají zprostředkovat on-line. Tenisovou raketu, lyžařskou helmu nebo sportovní brýle musíte vyzkoušet.

Studie však také říká, že sportovní obchod je dnes úspěšný jen tehdy, když upozorní na své plusy – musí být dobrý v poradenství, mít zboží v dostatečném množství a výběru k dispozici. Pro výrobce ze studie vyplývá: aby byla značka úspěšná, musí být firma velice specializovaná nebo, jako jsou Adidas a Nike, pokrývat celou škálu výrobků.

Autoři studie rovněž definovali velký trend současné sportovní branže, kterou je nositelná technika a podobné elektronické produkty a také téma udržitelnosti. Zákazníkům prý nejde tolik o ekologičnost výroby, sociální produkci nebo získávání základních surovin, ale spíše o „trvanlivost“ výrobků a jejich stálou kvalitu. Tento poznatek potvrzuje výsledky i dalších studií z jiných oborů, kde udržitelnost znamená pro zákazníky trvanlivost.