Zprávy

Surfařské soutěže pařížské olympiády budou pravděpodobně na Tahiti

19. prosince 2019

Organizační výbor pařížské olympiády v roce 2024 představil místo pro surfařské soutěže. Ty by se po schválení od Mezinárodního olympijského výboru IOC měly uskutečnit v Teahupo´o na Tahiti ve Francouzské Polynésii. Místo je vzdálené od Paříže 9760 mil, letecky dosažitelné za 22 hodin, s cenami letenek během vrcholné sezóny až 2600 dolarů. Teahupo´o je známé svými vlnami, které patří k nejvyšším na světě. Hostí mužské závody World Surf League, ale nekonají se zde závody žen, protože zdejší vlny jsou pro ně považovány až za příliš nebezpečné. To chtějí organizátoři vyřešit tak, že posunou závody na dobu, kdy jsou vlny slabší. Tahiti bylo vybráno z pěti uchazečských míst, kterými byly Biarritz, Lacanau, Les Landes a La Torche. Pokud se na Tahiti soutěže opravdu uskuteční, bude problémem rovněž desetihodinový posun.

Očekává se, že povolení od IOC je jen formalitou. Zástupci města Biarritz se však nechali slyšet, že svou kandidaturu ještě nevzdávají. Zástupci Lacanau také upozornili, že prohlášení pařížských organizátorů o uspořádání her zodpovědných vůči životnímu prostředí, ztrácí závody v tak vzdáleném místě na vážnosti. Organizátoři tuto výtku však odmítli s tím, že nejsou rozdíly mezi náklady nebo zatížením životního prostředí ať už se závody budou konat kdekoliv. Zástupci Mezinárodní surfařské asociace ISA však nápad vítají jako ztělesnění kreativity a inovace olympijských her. Příznivě se k rozhodnutí vyjádřili i zástupci samotných sportovců.

Surfing bude na olympijských hrách poprvé v Tokiu 2020. V Japonsku se závody uskuteční na Shidashita Beach, která se nachází asi 60 km od japonského hlavního města.