Zprávy

Suunto už nepatří k Amer Sports

27. ledna 2022

Amer Sports oznámilo, že se dohodlo s čínskou technologickou firmou Liesheng, která se nově stane majitelem finské značky Suunto. Celá transakce, jejíž finanční detaily nebyly zveřejněny, má být ukončena do poloviny roku 2022. Amer nedávno prodal také značku Precor, která nově patří firmě Peloton Interactive. 

Liesheng byl založen v roce 2015 v čínském Kuang-Tongu, své produkty prodává ve více než 100 zemích světa. Hlavními výrobky jsou bezdrátová elektronika, především značka Haylou. Firma podniká také v oblasti zdravotnictví nebo IOT či Big Data. V roce 2017 firma obdržela v Číně certifikaci pro národní high-tech firmu. Podle vedení firmy pracuje 60 % jejích zaměstnanců ve vývoji a výzkumu a roční investice do této oblasti značně převyšují průměr v tomto průmyslovém odvětví. 

Značka Suunto byla založena v roce 1936 zeměměřičem a vynálezcem Tuomasem Vohlonenem a jako rodinná firma se původně věnovala výrobě kompasů. Od roku 1987 vyvíjí přístroje pro potápění, od devadesátých let minulého století elektronické kompasy a outdoorové a sportovní hodinky. Amer Sports ji koupil v roce 1999. Firma bude pokračovat ve vedení svého podnikání z finského Vantaa.