Zprávy

Svaz lyžařů ČR má novou vizuální identitu a název

28. listopadu 2020

Nejstarší národní lyžařský svaz na světě získává novou a moderní tvář. Svaz lyžařů České republiky bude nově vystupovat pod jednotným brandem (značkou) Czech Ski and Snowboard. Změnu identity si svaz nadělil k 117. výročí svého založení, které oslavil 21. listopadu.

Hlavním motivem nové vizuální identity je symbol společný pro lyžování a snowboarding - tedy stopy, které oba sporty svou přirozenou trajektorií vykreslují do sněhu. Dvě užší lyžařské a jedná širší snowboardová stopa jsou implementovány do české vlajky, která je součástí znaku odpradávna. Z vlajky také vychází základní barevnost nové identity, která zvýrazňuje úlohu Svazu lyžařů ČR coby zaštiťující národní organizace pro lyžování a snowboarding.

„Lyžování je sport s ohromnou historií, která byla postupem let protkána velkým množstvím úspěchů a nejcennějších medailí z vrcholných akcí. Společně se snowboardingem pravidelně českým fanouškům naděluje sportovní radost a probouzí v nich národní hrdost. S velkou pokorou ctíme tradici vytvořenou a hýčkanou mnoha generacemi našich předchůdců. Lyžování a snowboarding se ale neustále vyvíjí a nelze se jen odkazovat na slavnou historii. Chceme držet krok s dobou i v oblasti digitální komunikace, nová vizuální identita je součástí dlouhodobé strategie svazu,“ říká prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský.            

Lyžování a snowboardingu v jejich nejrůznějších formách se v České republice každoročně aktivně věnují miliony lidí. Jedná se o kulturně společenský fenomén, který nepředstavuje „pouze“ sport nebo aktivitu na horách, ale celkově životní styl. Nová vizuální identita má za cíl všechny jednotlivé disciplíny sjednotit a získat si oblibu u aktivních závodníků, mládeže, rekreačních lyžařů a snowboardistů i fanoušků zimních sportů. „Rádi bychom, aby byl nový brand Czech Ski and Snowboard zřetelně vidět všude tam, kde se lyžařský a snowboardový sport provozuje. Od Světových pohárů, přes lokální dětské závody, sjezdovky a tratě pro veřejnost až po volnočasové aktivity ve skiareálech i v ulicích měst, například prostřednictvím moderního merchandisingu,“ doplňuje Heřmanský.

Jako jedni z prvních měli možnost vidět novou vizuální identitu ještě před jejím dokončením zástupci reprezentantů z různých lyžařských a snowboardových disciplín, kteří se také podíleli na variantách aplikace nového brandu, například v nové kolekci fanshopu.

Vizuální identita vznikala v režii kreativní agentury NMDS téměř půl roku. Ucelený a obsáhlý systém grafických prvků pro novou komunikaci agentura tvořila na základě nepřetržité spolupráce se zástupci svazu, s ohledem na hodnoty v dlouhodobé strategii svazu a jeho tradici ve spojení s potřebami moderní komunikace. Cílem bylo vytvořit atraktivní vizuální podobu, která bude vycházet ze společných znaků jinak velmi různorodých lyžařských a snowboardových disciplín od sjezdového lyžování, přes běh na lyžích, skoky až po snowboardcross či freeskiing.

„Česko je unikátní země, skoro každý tady milujeme lyžování nebo snowboarding. Svaz lyžařů České republiky není jen svazem reprezentantů a funkcionářů, ale národním hnutím, je to České lyžování a snowboarding. Není to jen sport, je to náš život. A tímto směrem jsme v NMDS posunuli vizuální styl a barvy v české trikolóře. Každý, kdo vyrazí na lyžích nebo na prkně, za sebou zanechává nezaměnitelnou stopu, která je základem nového loga Czech Ski and Snowboard, nové vlajky, která nás reprezentuje ve světě i doma před námi samotnými,“ říká Martin Kermes, stratég a partner NMDS.

Neznamená to však, že už se nebude používat název Svaz lyžařů ČR a jeho historické logo. „Svaz lyžařů ČR je oficiálním názvem organizace, která v České republice zastřešuje lyžařský a snowboardový sport, na tom se nic nemění. I nadále bude oficiální název společně s historickým logem využíván, zejména ale pro komunikaci formálního charakteru například směrem k Mezinárodní lyžařské federaci či státní správě. Czech Ski and Snowboard a obecně nová vizuální identita bude využívána ke každodenní komunikaci se závodníky, členy, fanoušky a širokou veřejností,“ vysvětluje generální sekretář svazu Jakub Čeřovský.

Zdroj: czech-skiandsnowboard.com