Zprávy

Světový pohár v hokeji vydělá miliony NHL i zúčastněným týmům

Minulou sobotu začal hokejový světový pohár. Tento turnaj se konal naposledy před 12 lety a je svou prestiží přirovnáván k olympijským hrám, protože se na něm utkávají ti nejlepší hráči. Hlavním rozdílem jsou však finance - odměny za Světový pohár jsou pro týmy lukrativnější než olympijské prémie. Očekávané finanční zisky jsou tentokrát mnohem vyšší než na posledních Světových pohárech. V roce 1996 turnaj vydělal téměř 20 milionů dolarů a před 12 lety to bylo 34 milionů dolarů. Letos pořádající NHL očekává, že vydělá 65 milionů dolarů.

Prestižní hokejový webový server Hockey news dokonce ve svém komentáři uvedl, že Světový pohár se koná proto, aby NHL i hráči vydělali. Celkový profit turnaje má být rozdělen v poměru 50 : 50 mezi hráče a NHL. Slušné odměny získají i jednotlivé národní federace účastnící se turnaje. Odměna za účast je 500 tisíc dolarů. Kromě toho mají také jednotlivé federace nárok na část zisku ze vstupného z přípravných utkání, která se odehrála před turnajem.

Přestože světový pohár pořádá NHL, televizní práva se obchodovala samostatně. To znamená, že ten, kdo vlastní práva na vysílání zápasů NHL, neměl automaticky zajištěna vysílací práva na tento turnaj. Letos došlo k tomu, že poprvé od sezony 2003/2004 se hokej vrátil na obrazovky stanice ESPN, která pro tento turnaj přeplatila NBC, jež vlastní vysílací práva na NHL až do roku 2021 díky kontraktu za dvě miliardy dolarů.

Letošní ročník světového poháru je také prvním krokem v uskutečnění dalších plánů. Vedení NHL chce, aby se hokejový turnaj hrál po vzoru golfového Ryder Cupu, tedy tým Severní Ameriky proti zbytku světa. Tento formát turnaje je v plánu od roku 2020.

Zdroj: zpravy.e15.cz