Zprávy

Světový trh s lyžemi se vrací na původní objemy

20. prosince 2021

Rakouský lyžařský průmysl počítá v probíhající zimní sezóně s přibližným návratem k objemům prodaných lyží jako před covidovou pandemií. V sezóně 2021/22 se jedná o 3,3 milionů párů sjezdových a skialpových lyží a stejný počet vázání. Podle mluvčího tohoto odvětví a šéfa Atomicu Wolfganga Mayrhofera tvoří více než polovinu produkce značky rakouského lyžařského průmyslu – Atomic, Blizzard, Fischer a Head. Na rakouském trhu jsou zastoupeny dokonce dvěma třetinami.

Výrobci také počítají s prodejem 3,4 milionů párů sjezdové a skialpové obuvi a 2,2 milionů párů běžeckých lyží a bot. Navíc se předpokládá poptávka po 0,9 milionech snowboardů. Rakouští výrobci doufají v dobré prodeje v Číně, která se díky olympijským hrám a velkým investicím do lyžování jako masového sportu jeví jako potenciální obrovský trh. 

Loňská zima byla ovlivněna koronavirovou krizí, uzavřením všech středisek ve Francii a v Itálii, Rakousko bylo uzavřeno pro turisty. Naopak Severní Amerika hlásí nárůst prodejů o více než 50 %, růst zaznamenalo i Japonsko a Čína. Vyšší zájem byl znát u skialpových lyží a v oblasti běžeckého lyžování především ve Skandinávii. U čtyřech jmenovaných rakouských výrobců činí podíl skialpových lyží na výrobě již víc než 10 %, hodnotou je tento podíl ještě vyšší, neboť cena lyží je vyšší. 

Rozděleno podle regionů mají prodeje zimního zboží v Evropě 60 %, v Severní Americe 25 % a v Asii 15 %. V letošní sezóně se předpokládá ještě vyšší zájem o lyžování spojený s lidmi, kteří se k tomuto sportu vrátí, nově příchozími a tzv. hybridními lyžaři, tedy klasickými, kteří jsou zároveň i vyznavači skialpinismu.