Zprávy

Švýcarsko chce hostit decentralizované zimní olympijské hry

8. prosince 2023

Švýcarský olympijský výbor zveřejnil 18. října studii proveditelnosti, která má představit návrh na uspořádání dvou po sobě jdoucích zimních olympijských a paralympijských her v celé zemi. Studie následuje po oznámení Mezinárodního olympijského výboru (MOV), že stále méně měst má vhodné počasí pro pořádání zimních her a že obvyklý výběr pořadatelů se bude muset změnit.

Návrh Švýcarů zahrnuje využití stávajících sportovišť, veřejné dopravy i ubytovacích kapacit, které již na území státu existují. Jinými slovy, díky rozprostření her po celé zemi by žádné město nemuselo nést zátěž samo a každé město by se mohlo soustředit na svou specializaci. Decentralizace by podle studie také zjednodušila zajištění bezpečnosti.

Výbor se domnívá, že rozpočet ve výši 1,5 miliardy švýcarských franků je pro pokrytí organizačních nákladů dostatečný. Přibližně 710 milionů švýcarských franků by pocházelo z MOV a zbytek převážně ze soukromých zdrojů - s malými nebo žádnými náklady pro daňové poplatníky. Dotčené obce a kantony již s pořádáním her v zásadě souhlasily, svůj neformální souhlas přidali i federální poslanci a podle studie by bylo pro i 67 % obyvatel této alpské země. 

O hostiteli zimních olympijských her se rozhodne příští rok v létě. Mezi vážnými zájemci je také Francie a Švédsko.