Zprávy

Tecnica nechá recyklovat starou lyžařskou obuv

13. února 2021

Společnost Tecnica představila projekt Recycle Your Boots na podporu cirkulární ekonomiky a přeměnu použitých lyžařských bot do materiálů druhé generace. Jednu lyžařskou botu tvoří až 120 komponentů, které většinou skončí na skládce. Každý zákazník, který se nyní rozhodne pro koupi nového páru obuvi Tecnica, může do prodejny vrátit také starý pár, a to bez ohledu na značku. Použitou obuv rozebere na plastové a kovové části italská společnost Fecam, poté poputují do závodu společnosti Laprima Plastics, kde se přemění do druhotných materiálů. Ty lze následně použít do průmyslové produkce. Recyklace se dočkají i vnitřní botičky, které jsou zpracovány na čalounický materiál. Nabídka se netýká skialpové obuvi, která obsahuje i jiné materiály, jako je karbon. Ten vyžaduje při recyklaci jiné metody zpracování.

Tecnica zdůrazňuje, že Recycle Your Boots není jen recyklačním projektem, ale spíše novým byznysovým modelem zakládajícím se na aktivní účasti několika stran na životním cyklu jednoho výrobku, a to včetně zákazníků. Projekt vyvinula Tecnica Group spolu s univerzitou v Padově.

Na projektu budou spolupracovat prodejny Intersport v Itálii, Francii, Švýcarsku, Rakousku a Německu. Jako další by se měly přidat prodejny ve Švédsku, Norsku a Španělsku. Firma hledá také vhodné recyklační partnery v Severní Americe a zvažuje rozšíření projektu také na další značku, kterou bude pravděpodobně Nordica.