Zprávy

Tenisky z kaktusu

17. února 2024

Novozélandská značka udržitelných bot YY Nation vydala novou kolekci tenisek vyrobených z kaktusu. Vydání modelů Fractus Cactus a Status Cactus připadlo na Světový den veganství. Obuv je vyrobena z materiálu získaného z kaktusů nopál. Vnitřní materiál je Tencel, která odvádí vlhkost a poskytuje chladivý efekt při regulaci teploty. Podrážky jsou vyrobeny s použitím složek buď z řas nebo z cukrové třtiny.

Značka u obou modelů uvádí také emise uhlíku: "Kaktusové tenisky Fractus s podrážkou z řas spotřebují 5,86 kg CO2e. Teniska Fractus Cactus s podrážkou z cukrové třtiny spotřebuje 6,08 kg CO2e ve srovnání s průmyslovým průměrem 14 kg CO2e na jeden pár tenisek." Emise CO2e společnosti YY Nation jsou tedy "o 42 % až 61 % nižší než emise běžných tenisek". YY dodává: "Výsledky měření emisí uhlíku u výrobků YY Nation byly nezávisle analyzovány a certifikovány podle norem ISO 14067 společnostmi Thinkstep a Ekos."

Kromě výběru materiálů byl dodavatelský řetězec YY Nation navržen a vyvinut tak, aby minimalizoval uhlíkovou stopu YY Nation. Mnoho surovin pro výrobu komponentů obuvi YY Nation tak pochází z oblasti do 100 km od její domovské výrobní základny. Předchozí výrobky značky obsahovaly merino vlnu a bambus. V současné době jsou výrobky YY Nation k dostání pouze na Novém Zélandu nebo v USA.