Zprávy

Tomáš Němec zvyšuje podíly ve sportovním byznysu

Miliardář Tomáš Němec dále posiluje v byznysu se sportovními potřebami. Nedávno za blíže neurčenou cenu koupil polovinu firmy Mofo CZ, středoevropského velkoobchodního distributora značek typu Oakley nebo Outdoor Tech. Spolu s již dříve získanými firmami Level a Sport Koncept, které se loni sloučily, tak byznysmen představuje silného hráče na trhu se sportovním zbožím.

Z tržeb kolem 76 milionů korun firma Mofo v čistém loni vydělala zhruba pět milionů, což znamená ziskovost přes šest procent. Kromě velkoobchodu již navíc firma otevřela i první kamenné prodejny. Vedle Prahy jsou ještě v Budapešti. Celkově však distribuce Mofo funguje kromě Česka ještě na dalších pěti trzích. Původním majitelem společnosti byl maďarský podnikatel Tamás Lanyi. "Aktuální rok je pro nás transformační, ale přes zvýšené náklady například na integraci našeho maďarského byznysu a akvizici nových značek jsme schopni hospodařit se ziskem. Očekáváme růst jak maloobchodu, tak velkoobchodu," řekl deníku E15 manažer Mofo CZ Martin Mička.

Hlavní Němcovou doménou ale nadále zůstává gumárenství. Holding ČGS, který spoluvlastní s Oldřichem Šlemrem, loni z téměř sedmnáctimiliardových tržeb vytvořil čistý zisk 2,1 mld. korun. Do skupiny patří například výrobce pneumatik Mitas nebo východočeský výrobce pestré palety gumárenských produktů Rubena.

Vedle gumáren a prodeje sportovních potřeb má Němec ještě čtvrtinový podíl ve firmě PTE reality, kterou mimo jiné spoluvlastní s majitelem licence realitní sítě Re/Max pro Česko a Slovensko Davidem Krajným. Zajímavostí je, že Němcův prodejce sportovního zboží Levelsportkoncept působí ještě v byznysu s nápojovými automaty. V nedávné minulosti měl Tomáš Němec podíly rovněž v lyžařských společnostech Snowhill a Melida, které však již prodal.

Zdroj: e15.cz