Zprávy

Tržby Elanu loni vzrostly, noví majitelé chystají strategické investice

Podle předběžných výsledků dosáhly v roce 2015 celkové tržby slovinské firmy Elan 74 milionů eur, což představuje meziroční nárůst přibližně o 5%. Přestože hospodářské výsledky společnosti ještě nebyly zfinalizovány, je vysoce pravděpodobné, že Elan loni hospodařil se ziskem. V roce 2014 vykázala firma provozní zisk ve výši 1,9 mil. eur a čistý zisk 840 000 eur.

Těsně přes polovinu celkových prodejů vygenerovala divize zimních sportů, zbytek připadá na ostatní segmenty, kterými jsou divize vodních sportů, větrné energie a vybavení sportovních zařízení.

Množství prodaných lyží se loni meziročně snížilo (v roce 2014 Elan prodal 300 000 párů lyží), přesto tržby za zimní vybavení vzrostly procentuelně v jednociferných číslech. K růstu Elanu přispěly úspěšné prodeje v USA – zástupci firmy oznámili, že značka posiluje svůj podíl na americkém trhu. Tržby se zvýšily i v Německu a Rakousku, zatímco v Rusku a Japonsku prodeje klesly.

Elan stále rozšiřuje nabídku produktů a technicky vylepšuje stávající kolekce. Za inovace získal v uplynulých letech mnoho odborných ocenění, např. cenu Plus X Award v kategorii Nejinovativnější značka sportovního vybavení v roce 2015. Elan toto ocenění získal již potřetí během uplynulých čtyř let. V letošním roce získal cenu ISPO Award 2016 v kategorii „Ski Off Piste“ za svůj model Ripstick.

Nový vlastník slovinské firmy Elan - skupina VR Capital, za kterou stojí Merrill Lynch International - oznámil své plány ohledně budoucího vývoje firmy. Hodlá posílit aktivity Elanu, které kompenzují výrazné zaměření na zimní vybavení, dále chce více investovat do produkce a reorganizovat OEM výrobu. Noví majitelé se chtějí také výrazně zaměřit na zvýšení efektivity firmy. Ta se bude týkat výrobního závodu v Begunje i dalších provozů a logistiky. Zároveň vedení společnosti oznámilo, že tyto změny by neměly vést ke snižování počtu stálých zaměstnanců Elanu.