Zprávy

Tržby firmy Atex se loni zvýšily a firma plánuje další růst

Česká textilní firma Atex vyrábějící výhradně sportovní oblečení v roce 2015 utržila 24 milionů korun a vyrobila 30 tisíc kusů sportovního oblečení. Kolem dvou pětin produkce směřuje na export například do Rakouska, Německa, Běloruska, Francie, Norska, Španělska, na Slovensko, ale i do Kanady a Austrálie. Atex má v současné době 40 zaměstnanců a zakládá si na tom, že je výhradně českou firmou a šije v tuzemsku.

Loňské tržby 24 milionů korun by měly letos narůst ke 30 milionům hlavně díky novým výrobním prostorám, které má firma od září 2015 v Jeseníku, kde také plánuje vybudovat prodejnu. Přibližně 20% vyrobených oděvů se prodá přes e-shop a prodejnu v Praze nebo showroomy v Brně a na Slovensku, takže většina výroby, kolem 80%, se dělá přímo na objednávky klientů. "Pro obchodní řetězce jsme drazí, nemohou si na nás přidat vysoké marže," říká zakladatelka firmy Alena Fridrichová. Ta značku Atex založila v roce 1992 jako zakázkové krejčovství se sídlem v Brně. Protože její tehdejší manžel byl bývalý profesionální cyklista, začala firma šít oblečení pro cyklisty a záhy i pro vyznavače tehdy velice populárního aerobiku. Postupně se firma vyprofilovala na úzkou specializaci sportovního oblečení, které oblékají i čeští a zahraniční reprezentanti.

Výčet sportů, na které se firma orientuje, je velmi široký. Atex šije oblečení například pro hasiče na sportovní soutěže, pro cyklisty, on-line bruslaře, orientační běžce nebo i pro nový sport skyrunning, což je běhání ve vysokých nadmořských výškách. Žádnou žádost v Atexu neodmítnou. Šijí i pro téměř desítku olympijských sportů, jako jsou biatlon, veslování, kanoistika, triatlon, severské kombinace, boby, snowboardcross, zápas či běžecké lyžování.

Pro Atex jsou samozřejmostí individuální úpravy na jakémkoliv oděvu podle přání klientů a pochopitelně i jejich exkluzivní design. Ten hraje také výraznou roli. Čeští reprezentanti rádi sahají po kombinacích červené, modré a bílé, ale v Atexu jim nabízejí i výjimečné kombinace. Například do podvědomí veřejnosti se Atex dostal tmavým dresem s tělovými prvky, ve kterém jeli čeští biatlonisté na mistrovství světa v Novém Městě v roce 2012.

Pro vedení firmy, jehož součástí jsou kromě jedenašedesátileté Aleny Fridrichové i její synové Oldřich Sova a Michal Fridrich, je podstatné, aby značka zůstala i nadále výhradně českým výrobcem, aby nevyráběla na kvantitu, ale na kvalitu a aby nabízela stále lepší servis. Jak říkají její majitelé, firma musí stále inovovat a používat nové technologie, aby se držela na špici zájmu vrcholových sportovců.

Zdroj: Ekonom