Zprávy

Tržby z U.S. Open poklesly o více než 50 %

1. října 2020

Tržby z turnaje U.S. Open klesnou o více než 150 milionů dolarů, což znamená poloviční tržby než v ročníku 2018, který přinesl 291 milionů dolarů. Důvodem byl fakt, že se turnaj uskutečnil bez diváků kvůli koronavirovým opatřením. Americká tenisová federace USTA ještě nemá přesné údaje, ale předpokládá, že operativní zisk poklesne o 80 %. To znamená, že stále turnaj vygeneroval jakýsi zisk, a to i přesto, že organizace turnaje byla velkým riskem nejen z hlediska finančních ztrát.

US Open je jeden z největších tenisových turnajů. Polovina z příjmů pochází z prodeje vstupenek a koncesí. Zbylou částku tvoří příjmy od sponzorů, kterými jsou American Express, Chase, J.P. Morgan a Emirates, a prodeje mediálních práv – v tomto případě ESPN.

Obrat tenisové federace USTA byl v roce 2018 téměř 320 milionů dolarů, 291 milionů z toho je příjem US Open, zbytek tvoří členské příspěvky, investice a další poplatky. Ačkoli byl letošní ročník ziskový, zcela jistě to nepokryje roční náklady federace. Ta byla nucena přistoupit k propouštění zaměstnanců, jejich počet se snížil o čtvrtinu. Úspory byly nutné i v dalších oblastech.

Úspory přinesl i samotný turnaj, který nepotřeboval tolik pracovníků, ale náklady naopak stouply například u pořízení 13 000 covidových testů nebo při přepravě hráčů a jejich trenérů. Zasažena nebyla výplatní páska hráčů, neboť odměny se pohybovaly na 97 % v porovnání s loňským rokem.