Zprávy

Turistika patří ve Švýcarsku k nejoblíbenějším sportům

2. října 2019

Svaz švýcarských dovozců, prodejců a výrobců sportovního zboží (SPAF) a Svaz sportovních prodejen ASMAS uspořádaly anketu na téma sportování ve Švýcarsku.

Z výsledků ankety vyplývá, že 85 % Švýcarek a Švýcarů sportuje pravidelně. K nejoblíbenějším disciplínám napříč pohlavími i všemi věkovými skupinami patří turistika, které se věnuje 60 % aktivních lidí, přes 40 % z nich dokonce několikrát za měsíc. Podle Petera Bruggmanna, prezidenta ASMAS, je turistika nyní velkým trendem. Jedná se jednak o tradiční aktivitu a člověk kvůli ní nemusí urazit dlouhou vzdálenost, aby si mohl užít pěknou trasu. Roli v poslední době hraje i uvědomělost Švýcarů a jejich ohleduplnost vůči životnímu prostředí. Outdoorová branže tento trend pochopila a investuje velké prostředky do udržitelných a k životnímu prostředí ohleduplných výrobků. Podle Reného Rittera, viceprezidenta SPAF, vzniká mnoho velmi lehkých materiálů, často se používají recyklovatelné materiály, omezuje se použití PFC.

Za sportovní vybavení utratili Švýcaři v roce 2018 celkem 2,75 miliardy franků. Více než polovina tržeb připadá na nákup outdoorového zboží pro turistiku, běhání a jízdu na kole. Za cyklistické zboží utratili obyvatelé Švýcarska v roce 2018 nejvíce peněz – víc než miliardu franků. Kolem třetiny celkové částky připadá na prodej elektrokol. Elektrokola přitahují ke sportu také lidí, kteří dosud aktivní nebyli. 15 % všeho zboží koupili zákazníci přes internetové obchody. U nejoblíbenějších sportů – turistika a cyklistika, je však tento podíl jen 10, respektive 11 %.