Zprávy

U žen roste sledovanost sportu

4. prosince 2021

Podle nové studie Global Sports Survey společnosti Altman Solon se zvyšuje počet ženských fanynek sledujících sport. Téměř 50 % žen z USA, Velké Británie a Německa si sport zapne alespoň jednou za měsíc. U žen z Latinské Ameriky a asijských zemích činí tento údaj téměř 70 %. Studie se zúčastnilo 18 000 respondentek ze 16 zemí Severní Ameriky, Evropy, Latinské Ameriky a Asie.

Účastnice studie byly tázány na oblíbené sportovní ligy a soutěže. Vyšší procento než u mužů označilo za nejoblíbenější olympijské hry a fotbalové mistrovství světa. Zájem stoupá také o sledování ženských soutěží, který jde ruku v ruce se zvyšujícím se zájmem vysílacích stanic. Velkou oblíbeností u žen se pyšní americké hlavní ligy a fotbalové evropské ligy, kde oblíbenost dosahuje podobné popularity jako u mužů. National Football League si vybírá 56 % žen, 68 % mužů, Major League Baseball 50 % žen, 57 % mužů. Anglickou Premier League si ve Velké Británii vybere 50 % žen, 68 % mužů. Německé ženy si počtem 55 % vyberou Bundesligu, u mužů se jedná o podíl 68 %.

Studie také sledovala oblíbenost některých sportovkyň a sportovců. Nejoblíbenější se podle studie jeví Serena Williams s 40 % globálních fanoušků, Naomi Osaka nebo fotbalové hvězdy Alex Morgan a Megan Rapinoe jsou populární u 20, resp. 25 % fanoušků. Nejúspěšnějším mužským sportovcem je se 30 % LeBron James.

Společnost Altman Solon předpokládá, že zájem o ženský sport bude růst, neboť roste i zájem o značky a sponzory zainteresované v ženském sportu.