Zprávy

V Číně se očekává růst trhu s lyžařským vybavením

17. února 2022

Rozvíjející se trh s lyžemi v Číně v současné době reprezentuje pouhá 3 % celkového trhu, což je ovšem dvojnásobek úrovně z roku 2015. Prodeje v poslední době hlavně kvůli covidové pandemii slábly, ale velká naděje se vkládá do olympijských her a jejich sledování čínským obyvatelstvem. 

Každopádně je velmi obtížné přesně určit, jaké množství například lyží se v Číně prodá. Fesi, evropská federace průmyslu sportovního zboží, uvedla, že podle informací západních značek činily dodávky v sezóně 2020/21 necelých 14 000 párů sjezdových lyží a kolem 2000 párů lyží do půjčoven. V sezóně 2018/19 se jednalo o 42 000 párů lyží, v sezóně poté 28 000 párů lyží. Podobný trend vykazují také prodeje lyžařské obuvi a vázání. Zástupci evropských výrobců lyží předpokládají, že objem trhu by po olympiádě mohl činit 120 tisíc párů lyží a v horizontu pěti let dokonce 300-400 tisíc. To vše za předpokladu, že nebudou v platnosti žádná z covidových opatření. Panují ovšem také obavy, že lyžování se stane spíše sportem pro vyvolené, protože většina lyžařských areálů se nachází daleko od většiny hlavních velkých měst. Podle studie FESI drží nejvyšší podíl prodaných lyží značka Head s podílem 23 %, který představuje 10 000 párů. Head v Číně spolupracuje se svým partnerem BC Sports.

Zvyšující se zájem o lyžařské zboží dokládají také málo dostupné údaje online platforem. Prodejce Tmall hlásil například 11. listopadu na Single´s Day nárůst prodejů lyžařského vybavení o 140 %. Největší zájem panoval o dámské lyžařské oblečení a dětské lyže. Prodej lyží se zvýšil o 120 %. Tmall spolupracuje s 20 značkami zimního vybavení.Zatímco pro oblečení a obuv jsou důležité prodeje online, prodej hardware probíhá stále více v kamenných prodejnách. 

Zvyšující se zájem o lyžování dokládá také dvojnásobně vyšší množství rezervací pobytů na sněhu na bookingové platformě Fliggy. Podle poslední verze přehledu lyžařských návštěv se jejich počet zdvojnásobil na 20,7 milionů během sezóny 2020/21, což přibližně odpovídá sezóně 2018/19.