Zprávy

V krkonošských střediscích se plánují velké investice

Podnikatel Richard Kirnig má se svými lyžařskými středisky v několika krkonošských údolích velké plány. V příštích letech zde chce investovat miliardu korun. Už v loňském roce do dvou nových lanovek a zasněžovacích systémů dal přes 250 milionů, čímž se jeho SkiResort Černá hora - Pec stal nejaktivnějším areálem v Česku, co se týká investic. „Za 20 let podnikání jsme tu investovali kolem 1,5 miliardy. Předpokládáme, že v příštích čtyřech až osmi letech bychom měli investovat další miliardu,“ říká Kirnig.

O tom, zda další velké investice přijdou už letos v létě nebo v příštím roce, zatím hovořit nechce. „O načasování investic vždy rozhoduje výsledek předešlé sezóny tak, abychom věděli, co si můžeme dovolit a co potřebujeme,“ vysvětluje Kirnig.

Jeho SkiResort Černá hora - Pec nabízí, za ideálních sněhových podmínek 41 kilometrů sjezdových tratí, sedm lanovek a asi tři desítky vleků. Letos v jeho areálech přibyla nová šestisedačková vyhřívaná lanovka na Černou horu Hofmanky Express a čtyřsedačková lanovka Zahrádky v Peci pod Sněžkou. A další by měly přibýt v příštích letech. „Některé plány jsou už na papíře, jiné zatím jen v našich hlavách. To, co můžeme dělat brzy, řekněme do dvou tří let, je třeba nová šestisedačková lanovka na Javoru, další dvě až tři lanovky by mohly vyrůst do Velké Úpy. A pak pochopitelně výměna stávajících zařízení,“ popisuje nejbližší cíle Kirnig.

Ten ke svým areálům na Černé Hoře přidal v roce 2012 také středisko Pec pod Sněžkou, které si pronajal od sportovních svazů na dvacet let. Oba hlavní areály postupně spojuje do jedné firmy s jedním ceníkem a společným jízdenkovým systémem. Právě úplné propojení Pece a Janských lázní je dalším výhledovým plánem, ke kterému musí ještě projít celou řadou úředních úkonů. Už dnes jsou oba areály propojeny pomocí roleb, které lyžaře převážejí z hřebenů Černé hory na svahy nad Pecí pod Sněžkou, konkrétně k Pražské boudě a ke sjezdovce Zahrádky. V budoucnu by ale Kirnig chtěl oba areály spojit tak, aby lyžaři mohli mezi oběma údolími přejíždět bez sundání lyží.

Nově vzniklý super-areál ročně utrží podle Kirniga kolem 300 milionů korun. „Počítáme, že při dalším rozvoji a propojení našich areálů by mohly narůst tržby na 400 milionů korun. Je to dané množstvím lidí, kteří se do našich středisek vejdou,“ dodává podnikatel.

Zdroj: idnes.cz