Zprávy

Vanatova zpráva o stavu lyžařského průmyslu 2021/22

29. června 2023

Podle každoroční zprávy Laurenta Vanata International Report on Snow & Mountain Tourism, na které spolupracuje s veletrhy Mountain Planet, se dostal lyžařský průmysl po dvou těžkých letech na předcovidovou úroveň, ale došlo k prohloubení určitých problémů. Celkový počet lyžařských dní v sezóně 2021/22 činil 371 milionů, ovšem poprvé byl tento údaj nižší u středisek v Alpách než u rezortů v Severní Americe či v asijsko-pacifickém regionu. Lyžařský průmysl se navíc potýká se závažnými problémy, kterých Vanat uvádí sedm: měnící se počasí, růst cen energií, omezení spojená s politikou veřejného zdraví (lockdowny atd.), sabotáže sjezdovek a strojů, válka (zejména Ukrajina) a omezení spojená s politikou životního prostředí (uhlíková stopa atd.).

Kvantitativní změny v zařízeních tohoto odvětví jsou malé. V 68 zemích je 5 827 lyžařských středisek s 24 680 vleků. Přibližně 1 827 středisek provozuje pět a více vleků a 52 středisek v poslední sezóně překročilo milion lyžařských dní. Vanat rozděluje střediska do čtyř kategorií: malá, střední, velká a velmi velká. Malá a střední střediska podle něj vedou přirozený boj o to, aby fungovala a jejich příjmy převyšovaly výdaje. Tato střediska se navíc obvykle nacházejí v relativně nízkých nadmořských výškách, což tento problém ještě zhoršuje. Malá a střední střediska tvoří 87 % z celkového počtu, ale na celosvětovém lyžování se podílejí 26 %, bilanci doplňují velká (53 %) a velmi velká (21 %) střediska.

V celkovém počtu lyžařských dní se na prvním místě umístily Spojené státy s více než 60 miliony, následované Francií (54 milionů), Rakouskem (44 milionů), Švýcarskem a Itálií (po 25 milionech), Japonskem (24 milionů), Čínou (21 milionů), Kanadou (20 milionů) a Ruskem a Švédskem (po 10 milionech). Největší přírůstky zaznamenaly rovněž Spojené státy, následované Čínou, Švýcarskem, Ruskem a Kanadou. Největší ztráty zaznamenalo Rakousko, následované Japonskem, Itálií, Německem a Jižní Koreou. Šest zemí překonalo svůj vlastní rekord v počtu lyžařských dní: Austrálie, Bosna a Hercegovina, Čína, USA, Finsko a Švédsko.

Rozdíl v ceně skipasů mezi USA a Evropou je markantní. Průměrná cena amerického skipasu do velkého střediska (asi 162 eur) je dvakrát vyšší než v nejdražší evropské zemi, ve Švýcarsku (asi 81 eur).