Zprávy

Vaude opouští sociální síť X

9. června 2024

Společnost Vaude podniká kroky proti rostoucímu šíření dezinformací a nenávisti na internetu. Výrobce outdoorových produktů s okamžitou platností opouští sociální síť X, dříve Twitter, a ruší své reklamní aktivity na všech kanálech sociálních médií. Úplné uzavření není možné z důvodů ochrany ochranné známky. Manfred Meindl, vedoucí marketingu společnosti Vaude, vysvětluje: „Je to naše reakce na rostoucí dezinformace, diskriminační a pravicově populistický obsah a stále agresivnější styl na X - chceme se od toho jasně distancovat. Byli bychom velmi rádi, kdyby se naši příznivci na X v budoucnu opět objevili na našich dalších kanálech.“

Výrobce outdoorového vybavení rovněž ruší své reklamní aktivity na všech sociálních platformách. Důvodem tohoto drastického rozhodnutí je obava z dalšího vystupňování módu chování a šíření nepravdivých zpráv na sociálních sítích v průběhu supervolebního roku 2024. Meindl k tomu říká: „Stojíme za rozmanitostí, férovostí a odpovědností a zaujímáme rozhodný postoj proti dezinformacím a jakékoli diskriminaci. Jsme proto znepokojeni současným vývojem na sociálních kanálech a nechceme je finančně podporovat prostřednictvím příjmů z reklamy. Je pro nás také důležité, abychom naši značku umisťovali do pozitivního a konstruktivního prostředí, které je v souladu s našimi hodnotami. V oblasti placených médií bohužel jako značka nemáme žádný vliv na to, jakým obsahem jsou naše reklamy obklopeny, a proto se z této oblasti zcela stahujeme. 

Na ostatních sociálních sítích, jako jsou LinkedIn, Instagram, Facebook, TikTok a YouTube, chce společnost zůstat v kontaktu se svou komunitou, zaujímat stanoviska a podporovat konstruktivní, na faktech založený online dialog.“ Tyto kanály nám dávají možnost poskytovat velmi aktuální a transparentní přehled o všem, co se ve společnosti Vaude děje. Vzhledem ke globálním výzvám a vývoji také stále více využíváme tyto sítě k tomu, abychom upozornili na aktuální politická a společenská témata, ke kterým máme jako společnost vztah, jako je klimatická krize, rozmanitost a rasismus. Zaměřujeme se přitom na to, abychom nabízeli skutečná řešení a vyvraceli tak věcnými argumenty zdánlivě jednoduché odpovědi, které šíří pravicoví populisté a konspirační ideologové, zejména na X,“ říká Meindl.

Od převzetí Twitteru podnikatelem Elonem Muskem a změny názvu na „X“ se na této sociální platformě výrazně zvýšilo šíření dezinformací a počet diskriminačních a protidemokratických příspěvků. Komise EU nyní zahájila řízení proti společnosti X kvůli šíření nezákonného obsahu. Z platformy se již stáhla řada společností a institucí.