Zprávy

Velká cena Brna silničních motocyklů má letos nového pořadate

Během tohoto víkendu čeká brněnský Masarykův okruh už 51. ročník Velké ceny silničních motocyklů. Pořadatelem letošního závodu prestižní světové série MotoGP je poprvé de facto stát. Dosavadního organizátora, soukromou společnost Automotodrom Brno, nahradil Spolek pro Grand Prix ČR zřízený loni Jihomoravským krajem a městem Brno s podporou vlády.

"Náklady samotné organizace předpokládáme ve výši 60 milionů korun," říká brněnský primátor Petr Vokřál s tím, že v nich není zahrnuta cena za takzvaný zalistovací poplatek společnosti Dorna, která jednotlivým zastávkám celé sezony MotoGP uděluje licenci. Ten se do roku 2020, dokdy minimálně by Velká cena měla zůstat v Brně, zavázalo platit ministerstvo školství. Letos by mělo jít o 50 až 60 milionů korun. V dalších letech

má výše poplatku růst.

Na krytí provozních nákladů přispěje město Brno 10 miliony korun, Jihomoravský kraj 20 miliony korun, přičemž pro letošní rozpočet ještě zřejmě bude přesunuta loňská dotace kraje směrem k závodu ve stejné výši. K tomu se vláda navíc ještě zavázala, že stát bude připraven krýt případné ztráty z pořádání akce až do maximální výše 30 milionů korun.

V posledních letech končila akce ve ztrátě. Automotodrom nechtěl v jejím řízení bez větší státní podpory pokračovat. Nový režim vypadá tak, že letos Automotodrom spolku pronajal za 28 milionů korun na týden závodní dráhu a zajišťuje technicko-sportovní servis.

Podle Vokřála je momentálně díky předprodeji za výhodnější ceny prodáno 35 tisíc vstupenek. Pořadatelé si přejí, aby pak přímo v průběhu víkendu na Masarykův okruh dorazilo ještě 10 tisíc diváků, kteří si koupí vstupenky na místě. To by přineslo zhruba 20 milionů korun. Pak by se vyúčtování Velké ceny mohlo blížit kladné nule. Peníze za vstupenky jsou jediným podstatnějším příjmem celé akce.

Překážek, aby kýžený počet lidí na závody dorazil, ale není málo. O víkendu vrcholí olympijské hry a lidé mohou dát přednost sportu v televizi. U Prahy se koná velký golfový turnaj. Zatímco v minulých letech bylo Brno první zastávkou MotoGP po prázdninové pauze, nyní navazuje na závod v sousedním Rakousku, který se konal před týdnem. A návštěvě zřejmě nepřidají ani očekávané dopravní komplikace na dálnici D1 v okolí Brna, kde se opravuje několik úseků.

Zdroj: ihned.cz