Zprávy

Velká cena v Brně bude pokračovat i dalších pět let

Motocyklová Velká cena je v Brně zachráněna. Pět let ji bude pořádat spolek města a kraje. Smlouvu s firmou Dorna, promotérem závodu, podepsali minulý týden hejtman Michal Hašek a primátor Petr Vokřál. Vstupenky na letošek jsou již v prodeji. „Podpis této smlouvy je jedním z nejdůležitějších činů v oblasti mistrovství světa silničních motocyklů. A pro nás jako pro firmu, která tyto závody organizuje, je velice důležité, aby byl významný brněnský okruh součástí těchto závodů v následujících letech. Tato smlouva řeší všechny nevyřešené otázky kolem pořádání závodu v minulých letech,“ uvedl šéf promotérské společnosti Dorna Carmelo Ezpeleta.

Zatímco doteď dosavadní pořadatel Automotodrom platil promotérovi za MotoGP ročně 3 miliony eur, tedy více než 80 milionů korun, spolek státu a kraje bude v dalších letech platit víc. Už letos se takzvaný zalistovací poplatek zvedne na 3,6 milionu eur a postupně se vyšplhá až na 4,6 milionu eur v roce 2020. Tedy zhruba 130 milionů. „Pokud se částky zprůměrují, spolek ročně zaplatí za pořádání závodu 4,1 milionu euro,“ uvedl Vokřál.

Dohady politiků kolem závodu trvaly rok a půl. Začalo to před rokem a půl slibem hejtmana Michala Haška, že prodělávající MotoGP v Brně zachrání. Pokračovalo sporem politika s Automotodromem, který závod pořádal doteď, poté co Hašek veškerá jednání se španělským promotérem převzal a založil si na závod vlastní neprůhlednou krajskou firmu. Následně se do záležitosti vložil i brněnský primátor Petr Vokřál a začaly dohady mezi krajem a městem. Svou intervencí se ještě přidala ministryně školství Kateřina Valachová a měsíce se vedla další jednání.

Město letos na závod do spolku investuje 10 milionů korun. Kraj přispěje 20 miliony z rozpočtu. Zbytek nákladů by měly pokrýt výdělky akce. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se nakonec zaručilo, že případnou ztrátu bude krýt dotacemi až do výše 60 milionů korun. Automotodrom už napříště bude místo pořádání závodu spolku jen pronajímat Masarykův okruh. Spolek to přijde na 28 milionů za rok.

Prodej vstupenek na letošní ročník má na starosti Turistické informační centrum města Brna. Cena by v první fázi prodeje měla zůstat stejná jako loni. V minulém roce se prodávaly na přírodní tribuny vstupenky silver za 1 190 korun a vstupenky gold za 1 590 korun, přičemž levnější platí pouze na některé tribuny a dražší na všechny. „Těchto míst jsou statisíce, tvoří většinu divácké kapacity,“ uvedl mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana. Ve druhé fázi prodeje se počítá s dalším navyšováním ceny o několik desítek procent. V brzké době začnou také výběrová řízení na zajištění různých činností spojených se závody.

Zdroj: idnes.cz