Zprávy

Velký fotbalový byznys v Číně

Číňané milují fotbal, ale jeho kvalita zatím nedosahovala dobré úrovně. Zprávy z ligy se v poslední době týkaly jen korupčních skandálů. O zlepšení pověsti se má postarat nově založená superliga Chinese Super League (CSL). Ta investovala přes 330 milionů eur do nákupu nových hráčů, což je o 90 milionů více než Premier League. Celá expanze na fotbalovém trhu je posvěcena vedením státu, velkým fotbalovým fanouškem je i prezident země. Do roku 2025 má být postaveno 50 tisíc fotbalových škol, fotbal má být také povinným předmětem na školách. Do Číny tak míří nyní mnoho fotbalových trenérů. Nová liga má také zvýšit zájem diváků, který se dosud zaměřoval hlavně na anglickou Premier League.

Čínská fotbalová reprezentace zatím nebyla moc úspěšná. Mistrovství světa se zúčastnila jen jednou, a to v roce 2002, a skončila bez bodu i bez vstřelené branky. V žebříčku FIFA je Čína na 93. místě. Pro hráče je nyní působení v Číně lákavé hlavně kvůli vyšším financím, které do CSL putují hlavně díky novým investorům. Například miliardář a zakladatel internetového obchodu Alibaba Jack Ma vložil miliony do týmu Guangzhou Evergrande. Dalším velkým investorem je skupina Wanda a její majitel Wiang Jianlin, který je s majetkem 33 miliard eur nejbohatším mužem v Číně. Akcie firem, které investovaly do ligy CSL, zvýšily svou hodnotu o 158 procent.

Čínské firmy financují i mezinárodní fotbal – skupina Wanda je majitelem dvacetiprocentního podílu v Atletiku Madrid, firma Rastar je zastoupena v Espaňolu Barcelona. Mediální miliardář Li Ruigang s partnery vstoupil částkou 400 milionů eur do týmu Manchester City, skupina CEFC koupila podíl v týmu Slavia Praha.

Vedle velkých prostředků investovaných do klubů hraje roli v nové lize i smlouva na televizní přenosy. Ty získal za 1,2 miliardy eur na pět let Li Ruigang, majitel China Media Capital. Ještě v roce 2014 stály vysílací práva jen sedm milionů eur.