Zprávy

Velmi sledované MS v basketbalu

30. října 2019

Nedávno skončené mistrovství světa v basketbalu v Číně zaznamenalo rekordní počet televizních diváků, kterých bylo podle federace FIBA přes tři miliardy. Zápasy se vysílaly na více než 70 stanicích ve190 zemích, což vedlo k nárůstu televizních fanoušků o 80 % v porovnání s mistrovstvím v roce 2014. Jen finále mezi Španělskem a Argentinou sledovalo 160 milionů lidí, přímo ve Španělsku 10 milionů lidí, což se rovnalo 46% podílu sledovanosti.

Rekordy padaly i v Číně, kde zápasy proti Koree a Polsku sledovalo 60, resp. 68 milionů diváků. Pro největší televizní stanici se oba přenosy staly nejsledovanějšími událostmi za rok. Rekordní údaj vykázala i platformaTencent, která dosáhla přenosem zápasu Čína vs. Venezuela sledovanosti 52 milionů diváků.

FIBA zveřejnila také sledovanost na sociálních médiích, jejichž sledovanost se zvýšila o 200 %. N hashtagy #FIBAWC a #WorldGotGame si kliklo během šampionátu 22 miliard lidí. Důvodem pro vyšší sledovanost na televizních kanálech i sociálních médií byl určitě vyšší počet týmů zúčastnících se šampionátu, kterých letos bylo 32 místo původních 24.