Zprávy

Věřitelé Signa Holding požadují 8,6 miliardy eur

30. ledna 2024

Věřitelé společnosti Signa Holding tyrolského investora Reného Benka, která je v platební neschopnosti, přihlásili pohledávky v celkové výši 8,6 miliardy eur. Začátkem týdne to oznámil insolvenční správce holdingové společnosti problémového realitního impéria. Pohledávky věřitelů se tak od listopadu zvýšily o více než 70 procent. Mezitím bylo oznámeno, že návrh na insolvenci podala i skupina luxusních obchodních domů KaDeWe, do níž patří právě budovaný vídeňský Lamarr. 

V insolvenčním návrhu společnosti Signa Holding, který byl podán u vídeňského obchodního soudu v listopadu, byly celkové závazky společnosti Signa Holding odhadovány ještě na pět miliard eur, nyní však bylo přihlášeno dobrých 8,6 miliardy eur. Podle soudem jmenovaného insolvenčního správce však byly doposud uznány pouze pohledávky ve výši přibližně 80,3 milionu eur, tedy zlomek této částky; zbytek, tedy hodně přes 8,5 miliardy eur, uznán nebyl. Mnoho pohledávek obdržel soud bez potřebných dokumentů nebo příliš pozdě. Celkem přihlásilo své pohledávky 302 věřitelů. Insolvenční správce předpokládá, že pohledávky v tomto rozsahu pravděpodobně nebudou uznány. Sporné pohledávky by bylo možné uplatnit podáním žaloby u insolvenčního soudu. Věřitelé na to dostali lhůtu dvou měsíců. Během této doby bude insolvenční správce pohledávky nadále přezkoumávat.

Insolvenční správce rovněž oznámil, že stále probíhají jednání o prodeji podílu společnosti Signa v budově Chrysler v New Yorku a v médiích. Kromě toho stále probíhají dvě arbitrážní řízení ve firmě Mubadala ze Spojených arabských emirátů a AM1 z Kataru. Podle insolvenčního správce se jedná o platby ve výši 713 milionů eur a 296 milionů eur. Signa Holding požádala o přerušení obou řízení z důvodu insolvence.

Mezitím podle německého ekonomického časopisu "Capital" došlo v komplexu Signa k další insolvenci. Podle "Capital" německá skupina luxusních obchodních domů KaDeWe, do které patří i obchodní domy Lamarr' ve vídeňské Mariahilfer Strasse, které jsou stále ve výstavbě, podala před víkendem návrh na insolvenci.

Zastřešující společností je Signa Retail Selection se sídlem ve Švýcarsku, do níž patří i již insolventní řetězec německých obchodních domů Galeria Karstadt Kaufhof. Signa Retail Selection a Signa European Invest Holding AG, v níž jsou sdruženy maloobchodní podíly Signy ve společnostech Globus, Selfridges a KaDeWe Group, získaly v prosinci předběžné moratorium na restrukturalizaci dluhu. Moratorium na restrukturalizaci dluhu je ve Švýcarsku zákonný postup pro restrukturalizaci dluhu.

Jedním z důvodů platební neschopnosti skupiny KaDeWe by mohly být vysoké nájmy, napsal list "Süddeutsche Zeitung". "Podle prosincové zprávy listu 'Handelsblatt' činí roční nájemné v mnichovském Oberpollingeru 20 % tržeb, v hamburském Alsterhausu 17 % a v berlínském KaDeWe 13 %," uvádí se ve zprávě. Běžné je nájemné ve výši až dvanácti procent. Naposledy dosáhla skupina obratu 800 milionů eur.

Podle listu "Süddeutsche Zeitung" by se insolvence skupiny KaDeWe dotkla přibližně 1 900 zaměstnanců. Budoucnost vídeňských obchodních domů Lamarr je rovněž zpochybněna. Signa ani projektová společnost pro obchodní domy Lamarr se v poslední době k průběhu výstavby nevyjádřily. Oficiální zastavení výstavby zatím nebylo oznámeno; otevření bylo plánováno na začátek roku 2025. O Lamarr se již zajímají potenciální investoři, jako je například společnost Spar.