Zprávy

VF Corporation nebude odebírat kůže z Brazílie

7. září 2019

Americký koncern VF Corporation, kterému patří značky Timberland, Vans, The North Face, Jansport a Kipling, reaguje na zničující požáry lesů v Amazonii. Rozhodl se, že nebude z Brazílie odebírat již žádnou kůži ani kožky. Podle Národního institutu pro výzkum vesmíru INPE se počet požárů v této oblasti zvýšil mezi lednem a srpnem o 84 %. Opatření bude v platnosti do doby, než bude mít firma záruky, že nedošlo kvůli materiálům pro její zboží k žádným škodám na životním prostředí v této zemi.

O rozhodnutí byla informována rovněž centrála brazilského kožedělného průmyslu CICB. Její prezident vyjádřil v dopise brazilskému ministrovi zemědělství velké obavy z tohoto kroku amerického koncernu. Brazílie je jako druhý největší producent hovězího masa také druhým největším producentem hovězí kůže.

Podle zástupců koncernu VF Corporation musí nést módní branže odpovědnost za své výrobky z kůže, kvůli kterým dochází ke kácení deštných pralesů, a vyzývá další značky k transparentnosti a ujištění, že jejich zpracovaná kůže není spojena s hovězími farmami v Brazílii.