Zprávy

Vláda schválila přidělení dotace pro Velkou cenu v Brně

Jihomoravský kraj dostane přislíbenou dotaci ve výši 30 milionů korun na Velkou cenu České republiky silničních motocyklů. „Děkuji jménem kraje a všech fanoušků Grand Prix koaliční vládě za rozhodnutí o poskytnutí 30 milionů korun na uhrazení zbytku licenčního poplatku za rok 2014 našemu kraji,“ uvedl v prohlášení jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Spokojení jsou i zástupci dosud pořádajícího Automotodromu Brno, že by ale v budoucnu prestižní světovou akci organizoval kraj, nechtějí podrobněji komentovat. „Ceníme si toho, že se Jihomoravský kraj stal prostředníkem pro dotaci. Nicméně předjímat další jednání o financování by bylo předčasné,“ řekl iDNES.cz mluvčí Automotodromu Jiří Smetana.

O dotaci bylo definitivně rozhodnuto až poté, co si vláda vyžádala dodatečné informace od kraje, pořadatele Automotodromu Brno a promotéra šampionátu Dorna Sport. Vláda dotaci schválila už v červenci. Její vyplacení však ještě v létě ministerstvo školství pozastavilo, protože se obrátilo na Evropskou komisi se žádostí o posouzení, zda se nejedná o nedovolenou veřejnou podporu. V prosinci pak vyšlo najevo, že se Autoklub ČR, přes nějž měla dotace k pořadatelům putovat, ani Automotoklub Brno nehlásí k roli konečného příjemce dotace se všemi povinnostmi, které z toho vyplývají.

Vzhledem k ohrožení třiceti milionů, které pořadatelé dluží za zalistovací poplatek promotérovi šampionátu, se do věci vložil Jihomoravský kraj, kterému vláda nyní mnohamilionovou dotaci zašle. „Můžeme tak vyřešit problém z minulosti a znamená to výrazný krok k zachování Grand Prix ČR v roce 2015 i v letech následujících. Kraj okamžitě zahájí nové kolo jednání s Dorna Sports o budoucnosti Velké ceny ČR,“ ujistil Hašek, který se s ministerstvem školství na vyplacení dotace dohodl.

Hejtman chce nejpozději od roku 2016 převzít pořadatelství Velké ceny. „Své kroky budeme koordinovat s vládou, městem Brnem i Automotodromem Brno,“ doplnil Hašek. Jeho řešení protikorupční odborníci už dříve označili na netransparentní. „Premiér Bohuslav Sobotka pověřil ministra školství, mládeže a tělovýchovy Marcela Chládka a ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou, aby do konce února 2015 vládě předložili systematický návrh na možnou dlouhodobou podporu Mistrovství světa silničních motocyklů Grand Prix České republiky,“ doplnil mluvčí vlády Martin Ayrer.

Pro fanoušky je podstatnější zprávou to, že motocyklová elita se na Masarykův okruh vrátí i letos v létě. „Jakmile bude zaplacený rok 2014, nehrozí riziko, že by nám promotér vypověděl smlouvu na rok 2015,“ řekl Smetana. „Klíčové však bude, okamžitě začít jednat o zajištění budoucího financování,“ dodal.

Někteří ministři nebyli zastánci toho, aby stát na závod soukromým pořadatelům přispíval. Srpnová Grand Prix skončila ve schodku 59,5 milionu korun. Pokud by dotaci dostala, činila by ztráta 29,5 milionu korun. To by bylo nejméně od roku 2010, kdy se skokově zvýšil zalistovací poplatek za účast v seriálu mistrovství světa.

Zdroj: idnes.cz