Zprávy

Vlastník Formule 1 se stává vlastníkem také MotoGP

13. května 2024

Majitel Formule 1, společnost Liberty Media, se stává také vlastníkem MotoGP. Kupní cena činí přibližně 4,2 miliardy eur. Liberty Media, která od roku 2016 vlastní práva na Formuli 1, přebírá 86 % akcií od španělské společnosti Dorna Sports, která práva na MotoGP drží od roku 1992. Zbývajících 14 procent zůstane současnému vedení. Hodnota vlastního kapitálu transakce činí 3,5 miliardy eur, což zohledňuje stávající dluh, který zůstane v platnosti i po uzavření transakce. Dorna má v současné době úvěr ve výši 975 milionů eur, který jí poskytla banka BNP Paribas a jehož splatnost vyprší v roce 2029.

Výkonným ředitelem zůstává Carmelo Ezpeleta. Společnost Dorna je rovněž držitelem výhradních práv na mistrovství světa superbiků, seriál MotoE a seriály Moto2 a Moto3. MotoGP má "značný potenciál" a cílem je tento závodní seriál dále rozvíjet. Již před plánovaným převzetím se spekulovalo o tom, do jaké míry by MotoGP a Formule 1 mohly v budoucnu dokonce spolupracovat.

Očekává se, že transakce bude dokončena do konce letošního roku. Liberty Media tak bude vlastnit práva na nejvýznamnější závodní seriály na čtyřech i dvou kolech. Dohodu však ještě musí schválit různé orgány pro hospodářskou soutěž. Je otázkou, jak dohodu posoudí antimonopolní orgány EU s ohledem na možné monopolní postavení.

Společnost Dorna je v současné době stále ve vlastnictví britské soukromé investiční společnosti Bridgepoint, která převzala motocyklový závodní seriál v roce 2006 - od lucemburské společnosti CVC Capital, které orgány EU pro ochranu hospodářské soutěže zakázaly držet práva na Formuli 1 a MotoGP současně. Podobný případ by nyní nastal i v případě společnosti Liberty Media.