Zprávy

Vloni se prodalo 3,67 milionů párů sjezdových lyží

14. srpna 2023

Federace evropského sportovního průmyslu FESI dokončila svou každoroční studii týkající se prodejů lyží a doplňků na evropském trhu. Zima 22/23 byla první po covidové pandemii a první ovlivněná válkou na Ukrajině a spojená s ekonomickými problémy. FESI zastupuje 25 značek lyží z Evropy i ze světa. 

"Analýza sezóny od března 2022 do března 2023, kterou provedla FESI a která zahrnuje objemy prodejů alpských lyží, bot, vázání, touringových lyží a lyží pro běžecké lyžování přináší několik klíčových zjištění, která naznačují pozitivní trendy a slibné vyhlídky lyžařského průmyslu," uvedl René Harrer, ředitel globálního prodeje a marketingu společnosti Head Ski a předseda pracovní skupiny FESI pro zimní sporty. "Zotavení lyžařského průmyslu na úroveň prodejů z doby před krizí, navzdory různým problémům, odráží odolnost a přizpůsobivost podniků i spotřebitelů. Tento pozitivní výhled je dobrým znamením pro budoucnost lyžařského trhu."

Zotavení trhu navzdory mírné zimě a stagnujícímu ruskému trhu dokazují čísla. Celkem se v loňské sezóně prodalo 3 672 962 párů sjezdových lyží. To je téměř stejné množství jako v předcovidovém roce 2019/20. Nejlépe se dařilo trhu s alpskými lyžemi, vázáním a lyžáky, kde činil růst 20-35 %. Napomohlo tomu plně znovuotevření lyžařských středisek a solidní prodeje na tradičních trzích v Německu, Rakousku, Itálii, ve Francii a ve Švýcarsku. 

Oblast skitouringu zaznamenala lehký pokles prodejů, protože se snížil počet nově příchozích, kteří se k tomuto sportu dostali kvůli uzavřeným lyžařským areálům. Nicméně tento segment zůstává podstatnou částí lyžařského trhu. 

V oblasti běžeckých lyží došlo k poklesu prodejů kvůli nedostatečným sněhovým podmínkám v některých regionech. To ale nesnižuje dlouhodobý potenciál tohoto trhu.