Zprávy

Völkl slaví 100 let od svého založení

5. února 2023

Rok 2023 je velmi speciálním rokem pro značku Völkl. Ta v tomto roce slaví 100 let od svého založení. Jejím zakladatelem je Franz Völkl. V době svého založení vystupovala ale pod názvem Vöstra, což vzniklo ze dvou slov Völkl Straubing. Firma vznikla v roce 1923, kdy Franz Völkl přeměnil výrobu koňských povozů svého otce Georga Völkla na lyže. Völkl se brzy stal největším německým výrobcem lyží. V současnosti firma exportuje do více než 45 zemí světa.

Hlavními milníky vývoje značky byl mimo jiné rok 1952, kdy vedení firmy převzal Franz Völkl junior, který společnost modernizoval. Za jeho vedení vznikly dvě hlavní inovace značky – sendvičová konstrukce z roku 1960, o sedm let později se objevil nový zebrový design. V tomto roce se firma přejmenovala z Vöstra na Völkl. 

Sedmdesátá léta znamenala vstup do světa závodů Světového poháru. V roce 1974 získala firma prvního sponzorovaného lyžaře, kterým byla Hanni Wenzel. Mezi dalšími sponzorovanými lyžaři se objevili v historii například Frank Wörndl, Martina Ertl, Katja Seitzinger, Hilde Gerg, Nicole Hosp, Alexandra Meissnitzer, Tanja Poutiainen, Manfred Pranger nebo Jens Byggmark. Ze současné generace jezdí na Völklech například Sebastian Foss-Solevåg či Adrian Pertl.