Zprávy

Výrobci dresů na fotbalovém MS

11. června 2018

Fotbalové mistrovství světa v Rusku se blíží. Boje se budou odehrávat kromě zeleného trávníku také mezi sportovními značkami, které jsou dodavateli vybavení pro jednotlivé týmy. Nárok na vedení si dělá firma Adidas, která nejen že vybavuje nejvíce týmu hrajících na tomto turnaji, ale je dodavatelem i míčů pro mistrovství. Tyto míče s názvem Telstar 18 mají integrovaný čip.

Firma Adidas dodává vybavení 12 účastnickým týmům mistrovství. Je to o dva více než velký konkurent, firma Nike. Při posledním mistrovství v Brazílii utržil Adidas za prodej fotbalových produktů 2,1 miliardy eur, prodal celkem 14 milionů míčů a 9 milionů dresů (z toho 3 miliony v Německu). Firma předpokládá, že podobných výsledků dosáhne i při letošním turnaji.

Další konkurent Adidasu, firma Puma, dodávala v roce 2014 dresy osmi týmům, v Rusku bude k vidění Puma na dresech jen čtyř týmů. O zbylých šest reprezentací se rozdělí pět menších výrobců (Umbro, Erreà, Uhlsport, Hummel a New Balance). Kdo z výrobců zboží pro týmové sporty v Rusku chybí, je firma Under Armour.

Zde je přehled výrobců dresů zastoupených na MS v Rusku:

Adidas: Argentina, Belgie, Egypt, Írán, Japonsko, Kolumbie, Maroko, Mexiko, Německo, Rusko, Španělsko, Švédsko

Nike: Anglie, Austrálie, Brazílie, Francie, Chorvatsko, Jižní Korea, Nigérie, Polsko, Portugalsko, Saudská Arábie

Puma: Senegal, Srbsko, Švýcarsko, Uruguay                        

New Balance: Kostarika, Panama

Umbro: Peru

Hummel: Dánsko

Uhlsport: Tunis

Erreà: Island

Zajímavostí je jistě fakt, že Angličané sponzorovaní firmou Nike, budou hrát i nadále s míči této značky. Jen při neoficiálních trénincích a při posledním zápase před turnajem smí vyzkoušet turnajový míč od firmy Adidas. Nutno podotknout, že Nike platí ročně anglické reprezentaci 40 milionů eur jako oficiální dodavatel míčů a dresů.

Puma ztratila v neúčasti Itálie svého důležitého zástupce mezi sponzorovanými tými. Proto firma na poslední chvíli uzavřela sponzorskou smlouvu se senegalskou reprezentací. Důležitost turnaje pro výrobce sportovního zboží ukazují čísla. Finálový zápas mistrovství v roce 2014 sledovala po celém světě jedna miliarda lidí.