Zprávy

Vysílací práva na fotbalové Euro 2016 získala Česká televize

Fotbalové Euro 2016 ve Francii bude vysílat Česká televize. Turnaje, který se koná od 10. června do 10. července příštího roku, se poprvé v historii zúčastní čtyřiadvacet národních mužstev. Jistou účast zatím má jen reprezentace pořadatelské země, další přibudou během podzimu z kvalifikací.

Samostatná česká reprezentace na kontinentálním šampionátu nikdy nechyběla.

V roce 1996 byla druhá, o osm let později skončila třetí a před třemi lety vypadla ve čtvrtfinále. Na dvou zbývajících turnajích (2000 a 2008) nepostoupila ze skupiny. Současnou kvalifikaci nadějně rozehrála, z posledních dvou zápasů s Lotyšskem a na Islandu však získala jen bod a boj o postup si zkomplikovala. Rozhodnou čtyři zápasy v září a v říjnu, Česko se postupně utká s Kazachstánem, Lotyšskem, Tureckem a s Nizozemskem. Na přímý postup nemusí stačit ani tři výhry.

Všechna utkání (51 zápasů na deseti stadionech) z turnaje odvysílá Česká televize. „Společně s dalšími pětadvaceti veřejnoprávními stanicemi se zapojila do kontinentální smlouvy Evropské vysílací unie. Dlouhá jednání s UEFA se nám podařilo úspěšně finalizovat a vrcholnou fotbalovou akci příštího roku tak bude opět vysílat Česká televize,“ řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák. „Předpokládáme, že v přímých přenosech a záznamech opět odvysíláme všechna utkání turnaje. V případě účasti české reprezentace pak i bohatý doprovodný program mapující komplexně nejen vlastní zápasy, ale i přípravu a program našeho celku,“ prohlásil výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Zdroj: idnes.cz