Zprávy

Výsledky Adidas v 1. čtvrtletí 2024

9. května 2024

Společnost Adidas zaznamenala v prvním čtvrtletí roku 2024 růst tržeb v eurech o 4 % (v neutrální měně o 8 %). Tržby vzrostly na 5,46 miliardy eur (2023: 5,27 miliardy eur). Růst byl rozložen do všech regionů s výjimkou Severní Ameriky. Zvláště výrazný byl dvouciferný nárůst v oblasti přímého prodeje (DTC). Vlastní prodejny společnosti dosáhly o jedenáct procent vyšších tržeb. Tržby z elektronického obchodování vzrostly o neuvěřitelných 34 procent, přičemž se zde projevil "Yeezyho efekt". Adidas však v tiskové zprávě zdůrazňuje: "I když k tomuto nárůstu přispěl prodej produktů Yeezy, tržby společnosti prostřednictvím vlastních digitálních platforem, očištěné o efekt Yeezy, nadále rostly v dvouciferném procentuálním vyjádření." Dodala, že za tímto růstem stojí výrazný dvouciferný nárůst prodeje za plné ceny, neboť společnost Adidas se nadále zaměřuje na snižování slevových aktivit a zlepšování celkového obchodního mixu na vlastních online platformách. Naproti tomu tržby ve velkoobchodě vzrostly na měnově upraveném základě pouze o dvě procenta. Důvodem je prudký pokles tržeb v Severní Americe. 

Provozní zisk dosáhl v posledním čtvrtletí 336 milionů eur ve srovnání s 60 miliony eur ve stejném období loňského roku. Tento výrazný nárůst podle analýzy ilustruje účinnost opatření, která společnost přijala ke zlepšení své finanční výkonnosti. Dalším pozitivním aspektem byl meziroční pokles zásob o více než 1,2 miliardy eur na 4,4 miliardy eur. 

Pozitivně hodnotí první čtvrtletí roku 2024 i generální ředitel Björn Gulden: "Jsem velmi potěšen, že se obchod vyvíjel lépe, než se očekávalo. Tržby, hrubá marže i provozní výsledek byly lepší, než se původně očekávalo. Prodej za plnou cenu v našich DTC distribučních kanálech byl vysoký. To znamená nižší zásoby, méně slev a lepší hrubou marži pro naše maloobchodní partnery i pro nás." Pokračuje: "V současné době samozřejmě roste náš lifestylový byznys, zejména boty Originals, ale dobře si vedou i naše běžecké, fotbalové a basketbalové produkty ve vyšším cenovém segmentu." S ohledem na úspěšný začátek roku 2024 zvýšil Adidas svou prognózu tržeb a zisku na celý rok.