Zprávy

Výsledky Adidas za 1. čtvrtletí 2023

7. července 2023

Plné sklady a ukončení partnerství s rapperem Kanye Westem zatěžovaly firmu Adidas také v prvním čtvrtletí roku 2023. Celkové tržby firmy činily 5,3 miliardy eur, což bylo přibližně jako v předchozím roce.  O pětinu nižší prodeje firma vykázala v Severní Americe. Kdyby se odpočítaly produkty Yeezy, jednalo by se o ztrátu 5 %. Čína vykazuje po dlouhé době opět nárůst prodejů. Firma se snaží získat ke spolupráci čínské influencery, protože od roku 2021 zde byly západní značky bojkotovány. 

Firma vykázala za první čtvrtletí ztrátu 24 milionů eur. Ve stejném období předchozího roku se jednalo o zisk 310 milionů eur. V prognózách výsledků pro celý rok k žádné změně nedošlo. Přesto jsou výsledky 1. čtvrtletí lepší, než se očekávalo. Sklady disponují zásobami za 5,7 miliardy eur. Ty byly způsobeny problémy v dodavatelském řetězci v loňském roce a nižší spotřebitelskou poptávku ve stávajícím. 

Podle nového šéfa Adidasu Guldena bude rok 2023 pro firmu přechodným rokem, který přinese zklamání v číslech, ale bude přípravou pro ziskové obchody v roce 2024. Změny přinesou mimořádné náklady ve výši 200 milionů eur. Gulden vyloučil úspory v podobě vývoje nových produktů, ale nevyloučil uzavírání některých prodejen.