Zprávy

Výsledky GoPro v roce 2023

8. dubna 2024

Za celý rok 2023 vykázala společnost GoPro čistou ztrátu téměř 53,2 milionu USD oproti zisku 28,4 milionu USD. Roční provozní ztráta činila 75,5 milionu USD oproti zisku téměř 39,0 milionu USD. Roční tržby se snížily o 8,1 % na něco málo přes 1 miliardu USD.

Ve 4. čtvrtletí, které skončilo 31. prosince, společnost GoPro vykázala provozní ztrátu 9,4 milionu USD oproti zisku 1,7 milionu USD. Tržby klesly o 8 % na 295,4 milionu USD z 321,0 milionu USD. Tržby ze služby GoPro.com, bez předplatného a služeb, meziročně klesly o 33 procent, což je důsledkem rozhodnutí společnosti zrušit slevy na kamery spojené s předplatným v době nákupu. Čistá ztráta činila 2,4 milionu dolarů oproti zisku 3,1 milionu dolarů v předchozím roce. 

Maloobchodní tržby se meziročně zvýšily o 18 % na 228 milionů dolarů, tržby z předplatného/služeb vzrostly o 13 % na 25 milionů dolarů. Společnost GoPro přičítá 70 procent chybějících prodejů ve 4. čtvrtletí nižšímu prodeji základní kamery Hero10 Black.

Navzdory nedostatkům v tomto období hodlá společnost GoPro pokračovat v plánu růstu a expanze, který zahájila v květnu loňského roku a který se zaměřuje na větší distribuci v maloobchodních prodejnách a více produktů základní úrovně. Díky uvedení nových produktů na trh se předpokládá, že během příštích dvou let vzroste počet maloobchodních prodejen o 7 000, poté co během prvních deseti měsíců dosáhl počtu 3 200 míst. Kromě toho hodlá skupina po nedávné akvizici australské společnosti Forcite Helmet Systems vstoupit na trh s technologicky vybavenými motocyklovými přilbami a posléze i na další trhy s přilbami.

Od loňského května vzrostl prodej značky v regionu EMEA v maloobchodních prodejnách o 41 %, v asijsko-pacifickém regionu o 26 % a v regionu latinské Ameriky o 43 %. Severoamerické maloobchodní tržby vzrostly o 12 procent a byly negativně ovlivněny problémy v některých velkoplošných obchodech a slabým vývojem v kategorii spotřební elektroniky v prosinci.

V letošním roce bude značka GoPro součástí více než 100 sportovních akcích.