Zprávy

Výsledky hlasování EOCA

Evropská asociace ochrany přírody EOCA zveřejnila výsledky hlasování pro letošní rok ve třech kategoriích – Outdoor, Nature a Alpine. Každý z vítězů obdrží 30 tisíc eur. Asociace již věnovala celkem 1,8 milionů eur na projekty ochrany přírody. V roce 2016 je cílem překonat hranici 2 milionů eur.

Vítězem letošního ročníku v kategorii Outdoor se stala záchrana ekvádorských medvědů brýlatých, jejichž životní prostor v chráněném parku Yanacocha je ohrožován kácením lesů a lesními požáry.

V současnosti zde žije méně než 2000 těchto medvědů. Pomocí prostředků chce projekt zřídit požární zábrany a zajistit kamerový systém.

V kategorii Nature vyhrál projekt na ochranu plejtváků dlouhoploutvých ve východním Karibiku. Hrozbou těchto zvířat je chycení do sítí, kolize s loděmi, jejich životy ohrožuje také znečištění vody a hluk. Cílem projektu je zpopularizování ochrany tohoto druhu během jejich pozorování, peníze jsou určeny na tréninkový program průvodců a získávání dat pro výzkum tohoto ne příliš známého druhu.

V kategorii Alpine zvítězil projekt na ochranu skotské vysočiny Dundreggan spojený s výsadbou nových stromů a jejich ochranou před přítomnými vlky. Součástí projektu je spolupráce s tamními spolky.