Zprávy

Výsledky Sportisima za rok 2014/15

Společnost Sportisimo, která si s velkým náskokem udržuje pozici tuzemského lídra na trhu se sportovním vybavením, ve finančním roce 2014/2015 (duben 2014 − březen 2015) utržila 4,85 miliardy korun, což představovalo meziroční nárůst o 25%. Ve stejném období firma před zdaněním vydělala 192 milionů korun, tedy o 13% více než v předešlém finančním roce.

Sportisimo nepřetržitě roste od svého založení v roce 2000. Výrazně se ho nedotkla ani ekonomická krize, což je ve velkém kontrastu s čísly, která vykazovala a ještě dnes vykazuje většina jeho konkurentů. Úspěch, který Sportisimo zažívá v Česku, chtějí jeho majitelé, společníci LV Global Do Hong Son a Thai Ngoc Nguyen, zopakovat i mimo domácí trh. Firma v České republice provozuje 91 prodejen. Má také 29 obchodů na Slovensku a dva v Polsku. Nyní se společnost soustřeďuje na rozšíření svého působení do Rumunska.

V září navýšili majitelé Sportisima základní kapitál z 600 tisíc korun na 50 milionů. Velké skladové zásoby či práce na rozvoji celoevropského e-shopu, který chce Sportisimo provozovat, vyžadují investice a záruky. Kromě lokálního českého, slovenského, polského a rumunského e-shopu provozuje Sportisimo německou mutaci nákupního webu pro tamní trh a v říjnu zprovoznilo doménu s e-shopem sportisimo.com pro zákazníky z dalších zemí Evropské unie.

Zároveň s rozvojem sítě Sportisimo firma postupně buduje i další značky a formáty prodejen sportu v Česku. "Součástí společnosti je lifestylový řetězec sedmi prodejen Molo Sport & Lifestyle, cyklistická a lyžařská speciálka s půjčovnou a servisem Hard Sport a čtyři obchody O'Neill. Všechny mají také vlastní e-shopy," říká manažerka nákupu a PR Sportisima Martina Kudláčková. Americká značka freestylového oblečení O'Neill našla navíc ve Sportisimu svého výhradního lokálního distributora, podobně jako například italská sportovní značka Lotto. Jak Sportisimo roste, otevírají se mu podobné možnosti exkluzivních zastoupení a firma je v budoucnu hodlá využívat.

Sportisimo začalo nově nabízet i specializované služby profesionálům. "Letos jsme spustili novou nákupní platformu pro školy, sportovní oddíly a organizace sportisimopro.cz, která slouží k pokrytí individuálních požadavků týmů a organizací," připomíná Kudláčková.

Další investice firmy k navýšení tržního podílu mají jít do vylepšení služeb pro zákazníky přímo v místě prodeje. Sportisimo před časem představilo takzvané multimediální kiosky, kde zákazník získá ke každému produktu rozšířené informace. V prodejnách se také budou rozšiřovat digitální výlohy.

Pokračování růstu v dalších letech ale nemusí být takovou samozřejmostí, jak by se mohlo zdát. Sportovní oblečení a vybavení začali v posledních letech nabízet i dosud jinak zaměření obchodníci, jako např. Tchibo či Lidl. Roste i konkurence mezi e-shopy − ať už jsou to specializované portály, jako je sporty.cz, nebo internetové obchody nabízející veškeré zboží (např. Alza). Navíc na tuzemském trhu začaly působit dva velké zahraniční řetězce se sítí kamenných prodejen, francouzský Decathlon a britský Sports Direct.

Zdroj: ihned.cz