Zprávy

Vývoj a novinky u výrobce lyží Elan

28. listopadu 2018

V továrně firmy Elan se každoročně vyrobí okolo 400 000 párů lyží a společnost má osmiprocentní podíl na lyžařském trhu. "Jsme známí jako výrobce technicky vynikajících inovativních lyží a snažíme se, aby tato pověst pokračovala i nadále,“ říká Leon Korošec, ředitel divize zimních sportů Elanu. „Před 25 lety jsme poprvé představili carvingové lyže, které úplně změnily lyžování, nynější revoluční novinkou jsou skládací lyže Tactix. Příběh skládacích lyží začal před sedmi lety. První páry byly testovány slovinskými vojáky, kteří se na vývoji také podíleli a byli s nimi velmi spokojeni, proto jsme je vyvinuli i pro skialpové lyžaře. Jsou přizpůsobeny jejich požadavkům na snadnější chůzi v kopci a lyžování v různých situacích. Za dva, tři roky budeme mít k prodeji i verzi pro rekreační lyžaře,“ popisuje vývoj Korošec. „Bez ohledu na skutečnost, že nové lyže budou při přepravě složeny na polovinu, tak si při lyžování nevšimnete rozdílu, protože tyto lyže si udržují svoji stabilitu, pružnost a torzní tuhost jako klasické lyže," vysvětluje Leon Korošec. Z důvodu obavy o napodobování nového typu lyží si Elan zajistil patentovou ochranu skládacích lyží na všech klíčových lyžařských trzích na světě.

„Chtěli jsme produkt, který by lyžování ještě víc přiblížil uživateli, produkt, který by měl následovat celosvětový trend větší mobility. Skládací touringové lyže jsou kratší než jeden metr a jejich přeprava je jednodušší. Do lyžařského střediska se dostanete na kole nebo na motorce. Jedná se o jediné lyže, které lze složit do klasického kufříku na motorce, "vysvětluje Leon Korošec. Krátké lyže mají výhodu i při přepravě v autě, prostě je sklopíte do kufru na délku menší než jeden metr.

„Odhadujeme, že to bude naše výhoda při přepravě lyží v Číně, která se intenzivně připravuje na olympijské hry a kde ke sjezdovkám povedou vlaky.  Rychlovlaky se již nyní na lyžařské sjezdovky dostanete v Japonsku, " pokračuje Leon Korošec. Tendenci směrem k větší mobilitě lyžařů následují také ​​výrobci lyžařské obuvi. Již dnes nabízejí lyžařské boty, které jsou na spodní části více zaoblené, a chůzi v nich usnadňuje jejich celá konstrukce.

Kromě investic do vývoje nových lyží byly uskutečněny v Elanu i další investice do nových technologií. "Pro montáž skládacích lyží máme speciální linku. V posledních dvou letech byl Elan technologicky intenzivně modernizován. V lyžařské divizi máme novou linku pro konečnou úpravu hran, která patří k nejmodernějším na světě. Umožňuje měřit úhly na lyžích v reálném čase, což zaručuje, že každý pár lyží vycházející z linky je v perfektním stavu," vysvětluje Korošec.

V posledních dvou letech zvyšuje Elan, který od podzimu 2015 vlastní Wiltan Enterprise a Merril Lynch International, prodej lyží. Po špatné sezóně v roce 2016 se tržby v loňském roce zvýšily o pětinu, v letošním roce očekávají v Elanu dvojciferný růst. Více než 90 procent příjmů z prodeje lyží vzniká na zahraničních trzích. Největší z těchto trhů jsou USA, Francie, Rakousko, Německo a Kanada. "V letošním roce zvyšujeme prodej na všech našich trzích a největší nárůsty pozorujeme ve Skandinávii, České republice, na Slovensku a v Polsku," říká Leon Korošec.