Zprávy

Vývoj evropského lyžařského průmyslu

7. listopadu 2019

Z každoroční zprávy Svazu evropského průmyslu se sportovním zbožím FESI vyplývá, že tento segment je i nadále na vzestupu. Prodeje lyžařského vybavení rostou všude kromě Velké Británie. Ta je jediným trhem v Evropské unii, který vykázal poklesy prodejů. Důvodem je hlavně vládnoucí nejistota spojená s Brexitem a slabý kurz libry v loňském roce.

Růst tohoto segmentu pokračuje již od roku 2016 a v porovnání s tímto rokem se prodeje zvýšily o téměř 20 %. V porovnání se zimou 2017/18 vzrostly prodeje lyží, vázání a lyžáků o přibližně 10 %.

Prodeje rostly hlavně v Itálii, Španělsku a Švédsku, velmi pozitivně hodnotí zpráva FESI také vývoj v České republice. Markatní nárůst registruje zpráva u segmentu dámských lyží, a to v Německu, Rakousku, Švédsku a Japonsku. Mimo Evropu vykazovala „zajímavý růst“ především Kanada.

„Po několika těžkých letech, je lyžařský průmysl znovu v kurzu a já doufám, že tento vývoje bude pokračovat i v následujících letech“, říká René Harrer, vedoucí pracovní skupiny FESI pro zimní sporty. Generální sekretář FESI Jérôme Pero k tomu dodal, že „investice se vyplácejí a vrátila se i důvěra zákazníků.“ Klíčovou roli při růstu obratu v tomto segmentu hraje podle generálního sekretáře prodej lyží a lyžařského vybavení určený ženám.