Zprávy

Vývoj outdoorového trhu v roce 2018

8. července 2019

V rámci veletrhu OutDoor by ISPO, který se uskutečnil minulý týden poprvé v Mnichově, zveřejnila Evropská outdoorová skupina údaje o outdoorovém trhu. Čistý prodej přinesl v roce 2018 tržby ve výši 5,81 miliardy eur, což znamená meziroční pokles o jedno procento. Nejvíce rostoucí oblastí je lezení s nárůstem o 5,7 % a celkovými tržbami 142 milionů eur. Prodej oblečení přinesl tržby ve výši 2,91 miliardy eur, obuv 1,69 miliardy eur, batohy 398 milionů eur, stany 152 milionů eur, spacáky 113 milionů eur a doplňky 401 milionů eur.

Největšími trhy pro prodej outdoorového zboží jsou Německo, Francie a Velká Británie, které společně tvoří polovinu celkového evropského outdoorového trhu. Jejich vývoj tak velkou měrou ovlivňuje dění i na zbytku outdoorového trhu. Britský trh v roce 2018 vzrostl o 1 %, v Německu poklesl o 0,9 %, ve Francii se zvýšil o 0,4 %. I na ostatních trzích se tyto údaje pohybují na hranici plus/minus jedno procento, jedinými výjimkami jsou Rakousko a Švýcarsko, kde byl pokles tržeb vyšší.

Ze sedmi hlavních kategorií, kterými se analýzy EOG zabývají, rostl pouze segment lezecké vybavení (o 5,7 %). Stany se držely na předloňské úrovni, ostatní kategorie vykazovaly pokles tržeb. Největší zaznamenal prodej spacáků o 4,7 %.

Podle hodnocení EOG se outdoorový trh ukazuje i přes některá úskalí i nadále jako velmi odolný, plný inovací a možností přizpůsobení celého průmyslu. Růst sektoru lezení je pravděpodobně způsoben zájmem o tento sport díky jeho přítomnosti na olympijských hrách v roce 2020.

Pro analýzu trhu použila EOG  data o 115 značkách v Evropě, prodejích v sedmi hlavních kategoriích a 48 podkategoriích.