Zprávy

Vývoj prodeje outdoorového zboží v Číně

Sdružení COCA (China Outdoor Commerce Alliance) nedávno zveřejnilo studii o vývoji prodejů outdoorového zboží v Číně. První úspěšné roky zažil tento segment ve druhé polovině 90. let, kde prodej probíhal v malých obchodech, které bojovaly hlavně s nedostatečnou distribucí. Zboží bylo skupováno pod rukou v továrnách západních značek, které v Číně tehdy vyráběly, nebo nechávaly vyrábět.

Zlom v tomto segmentu přišel s přelomem tisíciletí, kdy čínský trh začaly objevovat západní značky, které pomalu rozvíjely distribuční síť a zakládaly vlastní obchody. Podle sdružení COCA činily tržby v obchodech v roce 2014 téměř 2,76 mld. eur, což odpovídá meziročnímu nárůstu o 11,3%.

Prodej outdoorových značek probíhá nyní hlavně přes monobrandové obchody, a to hlavně v městských aglomeracích, převážně v nákupních centrech. Podíl monobrandových obchodů na celkovém prodeji outdoorového zboží činil 60%.

V roce 2014 prodávalo v Číně své zboží 945 firem, v předchozím roce to bylo 891 firem. Zvýšil se i podíl čínských značek na 504 registrovaných podniků, zahraničních značek bylo 441. Největším prodejcem je domácí Toread, následovaný americkými značkami Columbia a The North Face, německou značkou Jack Wolfskin a čínskou firmou Kailas. Odhaduje se, že 60 top značek si rozděluje 80% trhu.

Podle asociace činil počet prodejen v roce 2013 téměř 12 400, z toho 8740 bylo monobrandových obchodů a 3680 prodejen s více značkami. Internetové prodeje činí 20% z celkových tržeb. Většina obchodů se nachází na východě země, která je ekonomicky silnější, ale zájem firem se přesouvá zároveň i do západní části, kde se nacházejí velká území vhodná pro turistiku a náklady na vedení obchodů jsou nižší.