Zprávy

Význam reklamy při Super Bowlu

20. září 2023

Průměrná cena 30sekundové reklamy během Super Bowlu se letos oproti loňsku zvýšila o 500 000 dolarů na 7 milionů dolarů. Firmy jsou ale stále ochotny tuto částku vydávat, neboť sledovanost činí při Super Bowlu 100 milionů diváků. Úspěšné reklamy vyrobené pro tento večer mají přitom dosah ještě i dlouho po jejich skončení. 

Největší firmy, které utrácejí za reklamy při Super Bowlu pocházejí historicky z automobilového průmyslu, IT a finančního sektoru. Podle studie z roku 2020 společnosti Statista, považuje 79 % dospělých reklamu samu za jednu část zábavy, 71 % oslovených si dívání se na reklamy užívá. Podle údajů společnosti Sports MONITOR plánovaly dvě třetiny všech Američanů sledovat v roce 2023 zápas, ale 25 % diváků Super Bowlu uvedlo, že očekávají, že budou věnovat větší pozornost reklamám než samotnému zápasu.

Během zápasu se běžně vysílá kolem 70 reklam, které mimo reklam před a po zápasu tvoří celkovou stopáž 40-50 minut. V letošním roce byla k vidění reklama například značek Uber, Pepsi Zero, Bud Light, GM, Netflix, Pop Corners, Crown Royal, Dunkin, Kia nebo T-Mobile. Podle zprávy společnosti Kantar o efektivitě reklamy na Super Bowl LVI dosáhly reklamy na Super Bowl 2022 průměrné návratnosti investic 4,60 dolarů na jeden vynaložený dolar, přičemž nejlepších výsledků dosáhly reklamy společností T-Mobile, Verizon, AT&T, Disney+, Sam's Club a General Motors. Pozitivní návratnost investic přinášejí také reklamy na pivo. 

Nedávná studie společnosti Kantar zjistila, že na třech trzích - v USA, ve Velké Británii a v Kanadě, se většina lidí domnívá, že Super Bowl je "americká událost", ale tato představa se mění. Mladší generace častěji považují Super Bowl za "globální událost" (29 %). Prozatím se však reklamy na Super Bowl skutečně z velké části omezují na americké vysílání zápasu. Tedy dokud se neobjeví na sociálních sítích.

Úspěšné reklamy na Super Bowl musí mít také delší životnost, než je jejich krátké vysílání. Musí vyvolat rozruch, což znamená, že ti, kteří si reklamu nechali ujít, se na ni budou chtít podívat a ti, kterým se reklama líbila poprvé, se na ni budou chtít podívat znovu - například na streamovací platformě YouTube. Podle společnosti Statista dosáhly reklamy ze Super Bowlu 2019 na této platformě celkem 641 000 hodin sledování. Mezi historicky nejúspěšnějšími reklamami patří Old Spice z roku 2010 s 61 miliony zhlédnutí nebo reklama T-Mobile s Johnem Travoltou, kterou vidělo během čtyřech dní přes 36 milionů lidí.

V roce 2023 nebyly k vidění žádné reklamy ze sportovního sektoru, v roce 2022 se při Super Bowlu objevily reklamy pro domácí fitness Tonal a řetězec fitness Planet Fitness. Několik známých sportovců se ale stalo tvářemi reklam. Například Serena Wiliams pro francouzský koňak. Nejlepší reklamou v letošním roce byla vyhlášena podle platformy Zappi a deníku USA Today reklama na značku psího krmiva Farmer's Dog s názvem "Navždy".