Zprávy

Vznikla nová serie trailových běhů nahrazující Ultra-Trail World Tour

23. května 2021

Ultra-Trail du Mont-Blanc Group a skupina Ironman Group začali spolupracovat na vzniku nového seriálu závodů trailových běhů pod názvem UTMB World Series. Konat se mají od roku 2022 a nahradí dosavadní Ultra-Trail World Tour (UTWT). Zároveň budou sloužit jako způsob kvalifikace na UTMB Mont-Blanc.

UTMB Mont-Blanc se poprvé konal v Chamonix v roce 2003 a bude zároveň místem konání finále nového seriálu závodů, kde se budou korunovat vítězové závodů na 50 a 100 km a 100 mil. Na tyto finálové závody se dostane vždy jen deset nejlepších mužských a ženských běžců v každé kategorii.

Nová spolupráce má přinést rozvoj trailového běhání a zároveň sloužit ke zvýšení povědomí o ekologických problémech světa. Organizátoři plánují pořádat akce na šesti kontinentech. Celý program UTMB World Series bude zveřejněn ve třetím čtvrtletí roku. Potvrzeno bylo již osm destinací – v Evropě UTMB Mont-Blanc pokrývající Francii, Itálii a Švýcarsko, Mozart 100 v Rakousku a Val d´Aran ve Španělsku. Další potvrzené podniky jsou novozélandský ultramaraton Tarawera a Ultra-Trail v Austrálii. Dvě další akce se budou konat v Číně a jedna v Thajsku.