Zprávy

Washington Redskins bude měnit svůj název

19. července 2020

Doba, kdy se jeden z týmů NFL jmenoval Redskins, končí. Na začátku tohoto týdne oznámilo vedení tradičního klubu americké profesionální ligy změnu rozporuplného názvu a odpovídajícího loga, na kterém je znázorněn náčelník s rudou tváří. Jak se klub z Washingtonu bude jmenovat dál, ještě není známo. Jisté je, že jméno musí být vymyšleno do začátku nového ročníku ligy 10. září a že v novém logu se mají znovu objevit barvy červená a zlatá.

K tomuto kroku došlo po velkém tlaku ze strany fanoušků v rámci protestů proti rasismu. Na začátku července se k nim přidali i sponzoři, svůj nesouhlas vyjádřil také hlavní sponzor stadionu, logistická společnost FedEx. Obchodní řetězce a nejrůznější dodavatelé dokonce stahovali dresy a další fanouškovské zboží ze své nabídky.

Klub byl založen v roce 1932 pod názvem Boston Braves. V roce 1933 následovalo přejmenování na Redskins, od roku 1937 hraje klub pod tímto názvem v americkém hlavním městě. Klub získal v historii celkem pětkrát titul ligy NFL, tři z toho v éře Superbowlu.

Na novém názvu a logu, úzce spolupracují také majitel klubu Dan Snyder a nový trenér Ron Rivera. Ještě v roce 2013 odpovídal majitel klubu Snyder na otázku změny názvu velmi odmítavě: „Název nikdy nezměníme. Je to tak jednoduché, NIKDY – to si můžete zapsat velkými písmeny,“ prohlásil tehdy 55letý Snyder.

V roce 2016 proběhla pod hlavičkou Washington Post anketa mezi rodilými Američany ohledně značky Redskins, podle které 90 % dotázaných nemělo s názvem a logem fotbalového týmu žádný problém. Nyní se však situace razantně mění. Klub nechal odstranit sochu bývalého majitele klubu George Prestona Marshalla, který platil za největšího rasistu NFL. Ten až od roku 1962, tehdy po tlaku vlády, začal zaměstnávat afroamerické hráče.