Zprávy

Wembley slaví 100 let

28. dubna 2023

Dnes, přesně před 100 lety, byl otevřen londýnský stadion Wembley. Stalo se tak v rámci tzv. White Horse Final, zápasu mezi Bolton Wanderers a West Ham United. Od té doby se fotbalový stánek v západním Londýně stal symbolem a místem historických událostí. 

Stadion vystavěný u příležitosti British Empire Exhibition se původně nazýval Empire Stadium. Název Wembley získal po jednom z místních kopců. Po konci výstavy mělo dojít v roce 1925 k jeho zbourání stadionu. Tomu však zabránil obchodník Arthur Elvin, který stadion odkoupil od Jimmyho Whitea a pořádal na něm tehdy velmi oblíbené chrtí dostihy. 

Postupně si aréna vybudovala slávu jako stánek pro pořádání sportovních a kulturních akcí a stala se domácím stadionem anglické fotbalové reprezentace. Pelé ji označil za katedrálu a hlavní město fotbalu. V roce 1963 došlo k první velké rekonstrukci. V roce 2000 bylo rozhodnuto o jeho zbourání a na stejném místě byl v roce 2007 vystavěn nový stadion s dvojnásobnou kapacitou 90 000 diváků. 

Kromě fotbalových utkání se zde konaly rugbyové a baseballové zápasy, lehkoatletické závody a od roku 2007 stadion hostí rovněž zápasy NFL. První koncert zde měla v roce 1969 skupina Yes. Mezi milníky v pořádání kulturních akcí patří benefiční koncert Live Aid na pomoc hladovějící Africe v roce 1985. V rámci něj a v rámci koncertu ve Philadephii se tehdy vybralo 100 milionů eur. Podobně významnou událostí byl koncert u příležitosti 70. narozenin Nelsona Mandely v roce 1988. 

Rekord v návštěvnosti drží právě zmiňovaný první zápas White Horse, na který se dostalo 126 047 diváků, což je z hlediska dnešních bezpečnostních opatření nedostižný počet.