Zprávy

Wimbledonské odměny se po Brexitu snížily

Po uskutečnění referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie následoval výrazný propad kurzu libry a odměny za Wimbledon klesly. Ještě v dubnu se nejslavnější tenisový turnaj chlubil, jak štědře bude letos své účastníky odměňovat. Prize money pro vítěze stouplo o 6,4 procent na dva miliony liber (do referenda asi 68,8 milionu Kč). I poražení v prvním kole si vydělají lákavých 30 tisíc liber (1,03 milionu Kč). Jenže vzhledem k vývoji britské měny ztratily odměny zhruba deset procent své hodnoty. Každý rok se přitom o jednotky procent zvyšují.

Wimbledonský pokles však nemusí situaci některých hráčů výrazně zkomplikovat. „Kurz měny v dané zemi nesledují, starají se o tenis. Součástí týmu je u řady hráčů osobní bankéř, který jim hlídá finance,“ říká manažer Miroslav Černošek z České sportovní, která zastupuje i několik českých tenistů. I proto si hráči někdy nechávají vydělané odměny u sebe a směňují je až ve vhodný moment.

Wimbledon je po US Open druhým nejštědřejším grandslamem, jedním ze čtyř nejprestižnějších podniků v tenisovém světě. Za posledních pět let odměny pro tenisty takřka zdvojnásobil.

Zdroj: idnes.cz