Zprávy

World Sailing podporuje ženy v jachtingu

1. dubna 2023

Světová jachtařská federace World Sailing se snaží již nějakou dobu podporovat ženy v jachtingu, aby dosáhla genderové vyváženosti, která je důležitá v postavení jednotlivých sportů v programu olympijských her. V rámci této sportovní politiky uspořádal během víkendu 25.–26. března Yacht Club de Monaco za podpory monacké a francouzské jachtařské federace svou Women Leading and Sailing Trophy, mezinárodní čistě ženskou regatu na plachetnicích J/70 pod hlavičkou iniciativy Pink Wave. Hnacím motorem této iniciativy je skupina závodníků YCM, kteří poslední čtyři roky intenzivně plují pod hlavičkou Pink Wave. 

Na startu se sešlo osm týmů ze čtyř zemí a nechyběl ani český tým TWINKY HOLKY, který závodil ve složení Šárka Bauerová, Jana Bezušková, Renata Marečková, Pavla Šmídová a Helena Svanovská. Tým má bohaté zkušenosti s tímto typem závodění, neboť pravidelně startuje v České jachtařské lize, která se jezdí na podobných plachetnicích jako jsou J/70 – na Melgesech 24. Často se účastní také různých námořních závodů v Chorvatsku, například České námořní rallye nebo Raiffeisen Trophy. 

Česká dámská posádka TWINKY HOLKY se Šárkou Bauerovou na kormidle vybojovala v Monaku na regatě Women Leading & Sailing skvělé druhé místo! „Zažily jsme opravdu skvělý víkend! Yacht Club De Monaco zajistil nadstandardní péči o všechny závodnice i vynikající servis okolo půjčených lodí. Potkaly jsme mnoho sympatických jachtařek a jsme rády, že jsme přispěly k hlavnímu tématu těchto regat – podpořit ženy v jachtingu,“ chválila kormidelnice Šárka Bauerová z pražského klubu YC CERE.